Vežnaverjeva odvetnica: Ni možnosti za razveljavitev pogodbe

Za kaj bodo uporabljali stavbo, na ministrstvu še ne vedo. Odvetnica podjetnika Sebastjana Vežnaverja je dejala, da je prodajalec ravnal v dobri veri.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ministrstvo za pravosodje je danes prevzelo stavbo na Litijski cesti v Ljubljani. Predaje se je udeležila Nina Zidar Klemenčič, odvetnica prodajalca, podjetja Sebastjana Vežnaverja. 

Za kaj bodo objekt uporabljali, na ministrstvu pred dnevi še niso vedeli. »Objekt v celoti ni primeren za arhive, zgradba pa ne za potrebe sodišča, zato še ne vemo, za kaj bi ga lahko uporabili,« je pred kratkim povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič in dodala, da ministrstvo v letošnjem proračunu nima sredstev, da bi stavbo na Litijski 51 obnovilo. »Nakup stavbe preverja NPU, poročilo pa tudi meni nalaga odgovornost, da podam kazensko ovadbo,« je povedala ministrica. Dodala je, da bodo nadaljevali postopke, med drugim bodo preverili, ali je mogoče pogodbo razdreti.

Odvetnica: Prodajalec je ravnal v dobri veri

Državno odvetništvo bo preučilo možnost razveljavitve kupoprodajne pogodbe. Kaj na to odgovarja Nina Zidar Klemenčič, odvetnica primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja? »Prodajalec je več čas ravnal v dobri veri in je v celoti izpolnil svoje obveznosti po sklenjeni kupoprodajni pogodbi. Razlogov za izpodbijanje ali uveljavljanje ničnosti pogodbe ni. Kupec je vedel, kaj kupuje in za kakšne potrebe.«

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zdi se torej, da je zgodba za prodajalca končana. »Dobre štiri mesece po izvedeni transakciji ugotavljamo, da so vse cenitve, ki so bile pridobljene tako s strani prodajalca kot s strani kupca, pokazale, da se vrednost objekta giblje v enakih parametrih. Torej so nekje v okvirih transakcijske vrednosti po predmetni kupoprodajni pogodbi. To velja tudi za cenitev vrednosti, ki so jo za potrebe ministrstva za pravosodje opravili v Združenju sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko (SICgras), ocenjena tržna vrednost stavbe na Litijski je namreč okvirno 1200 evrov na kvadratni meter, in ko to pomnožimo z uporabnimi površinami iz izvedenskega mnenja geodeta Kovača, pridemo do cene okrog sedem milijonov evrov. Upam, da se bo zgodba z Litijsko torej z današnjim dnem zaključila.«

Kupec je vedel, kaj kupuje

Odvetnica je za Delo komentirala tudi težave ministrice za pravosodje Andreje Katič, ki ne ve, zakaj naj stavbo sploh uporabi. »Kupec je vedel, kaj kupuje, torej je bilo že od začetka jasno, da je stavba potrebna obnove, da je ravno zato primerna, ker jo bo mogoče prilagoditi glede na potrebe pravosodja, vendar to ni stvar prodajalca, ampak kupca. Prodajalec je na trgu ponujal le nepremičnino, bil je v običajni tržni vlogi, na žalost pa je bil zadnje štiri mesece žrtev medijskega in političnega pogroma.«

Nina Zidar Klemenčič FOTO: Voranc Vogel/Delo
Nina Zidar Klemenčič FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ministrstvo je 26. aprila dobilo novo cenitev stavbe na Litijski cesti 51. Nova cenitev objekta znaša okroglih šest milijonov evrov in je 1,7 milijona evrov nižja od realizirane prodajne cene. Nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan je podpisala nakupno pogodbo v vrednosti 7,7 milijona evrov. 

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Pri cenitvi so se upoštevale površine, ki se glede na posamezne ocene nekoliko razlikujejo med seboj, odvisno od standardov posameznega cenilca. »Posebej je treba poudariti, da se je pri ocenjevanju tržne vrednosti objekta in pripadajočega zemljišča upoštevalo, da bo stavbno pravico mogoče uveljaviti. Izvedenci so poudarili, da je treba pridobiti tudi pravno presojo stališča oziroma opraviti pravni pregled dejstev in ugotovitev, kar bo storilo državno odvetništvo,« je novo cenitev komentirala ministrica Katič.

Preberite še:

Komentarji: