Javno o osrednjem vojaškem vadišču med Počkom in Bačem

Včeraj, danes in jutri so se ali se bodo o osnutku državnega prostorskega načrta Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna (Osvad) lahko izjasnili prebivalci občin Ilirska Bistrica, Postojna in Pivka.

Objavljeno
12. januar 2011 14.22
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Knežak, Prestranek, Pivka – Prebivalce Bača in Knežaka, do koder območje seže v občino Ilirska Bistrica, moti predvsem omejevanje dostopa oziroma zapiranje cest v njihove gozdove. Kaj vse moti prebivalce občine Postojna, bo znano nocoj. Udeležba bo zagotovo zelo številna, udeleženci pa napovedujejo tudi prihod s protestnimi transparenti.

Igor Nered z MORS je sinoči v Knežaku med drugim povedal, da z državnim prostorskim načrtom država za naslednjih 25 let ureja nekaj, kar obstaja še iz časov JLA. Določiti želijo prostorske pogoje, ki bodo v Osvad veljali, vadišče hočejo posodobiti in ga urediti tako, da bo imelo čim manjše negativne vplive na okolje. Dosedanje območje vadišča zmanjšujejo s približno 200 kvadratnih kilometrov na 152 kvadratnih kilometrov, od tega 33 kvadratnih kilometrov zasedajo območja izključne rabe, to je za dejavnosti obrambe predvsem na vadišču Poček in strelišču Bač, ostalo pa je varnostna cona, v kateri ne spreminjajo nobenih režimov.

Prvič po slovenski osamosvojitvi so s pomočjo tujih strokovnjakov pridobili balistične ocene. Največje možno orožje, ki ga bodo uporabljali na tem vadišču, bo top kalibra 30 milimetrov, s katerim pa Slovenska vojska še ni opremljena in je vprašanje, kdaj sploh bo. Lani je Slovenska vojska na Baču streljanje izvajala 116 dni, s tanki strelja le na Počku, in kot je dejal podpolkovnik Završnik, tovrstna streljanja izvajajo v minimalnem obsegu, »le toliko, da ne pozabimo svojega poklica.«

V dosedanjih pogovorih z župani so se že dogovorili, da bodo občasne zapore cest zlasti v turistično obiskanih območjih izvajali z osebnim varovanjem in ne z zapornicami. Nova povezovalna cesta med Počkom in Bačem bo potekala zunaj vseh naravovarstvenih območij.

Na zelo dobro obiskani javni obravnavi sinoči v Knežaku so imeli domačini največ pripomb zaradi omejevanja gibanja, zlasti zapiranja ceste na Mašun. Predlagali so, naj Mors preveri izvajanje dogovorjenega prenosa premoženja na občino oziroma krajevno skupnost Knežak, izplačilo povračil za škodo in druge obljube. Morsu so predlagali, naj se varnostno cono umakne stran od ceste za Mašun, in spraševali, ali je smiselno vzdrževati tako veliko varnostno območje oziroma ali ne bi bila cenejša vadba z večjimi orožji v tujini. Nekateri so opozorili na dosedanje onesnaževanje okolja oziroma ogroženosti Malnov, vira pitne vode za Postojno in Pivko, zaradi izstrelkov, puščenih v naravi.

Na vprašanje, kaj bo Mors storil, če za Osvad ne bo soglasja ljudi, je Igor Nered dejal, da nesprejetje državnega prostorskega načrta pomeni ohranitev obstoječega stanja.