Janković stavi na svoj volilni program iz leta 2010

Ljubljanski županski kandidati: Vodovod in kanalizacijo v vsako ljubljansko hišo. Na področju kulture bi imel minipleks mestnega kina.

Objavljeno
09. marec 2012 10.39
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – »Zoran Janković, kandidat Pozitivne Slovenije za župana Mestne občine Ljubljana, ostaja zavezan volilnemu programu, na podlagi katerega so mu meščani pred dobrim letom in pol zaupali drugi županski mandat,« so nam sporočili iz službe PS za odnose z javnostjo.

Zadnji ljubljanski župan, ki je svoje mesto na magistratu zapustil zaradi izvolitve v državni zbor, za nadomestne volitve svojega programa ni spreminjal ali ga nadgrajeval, le nadaljeval bo, kjer je končal decembra lani. V programu iz leta 2010 so zapisani ključni projekti, ki se jih je oziroma se jih bo, če bo vnovič izvoljen, MOL lotevala med letoma 2010 in 2014.

Promet in trajnostni razvoj

Na področju prometa so Jankovićevi cilji med drugim ureditev parkirišč P + R, sklenitev notranjega cestnega obroča z ureditvijo Njegoševe ceste s Fabianijevim mostom čez Ljubljanico na Roško, ločeni rumeni pasovi za javni promet, preureditev mestnih vpadnic v avenije, ureditev ljubljanskega železniškega vozlišča in sodelovanje z državo pri izdelavi občinskega prostorskega načrta za poglobitev železnice. Kar zadeva trajnostni razvoj, bi rad napeljal vodovod in kanalizacijo v vsako hišo, odpravil črna odlagališča komunalnih in drugih odpadkov, zgradil stanovanjsko-tehnološko cono Stanežiče s tri tisoč delovnimi mesti in prav toliko stanovanji ter nadgradil regijski center za ravnanje z odpadki.

Kultura, šport in rekreacija

V sklopu kulture bi nekdanjo tovarno Rog uredil v center sodobnih umetnosti in kreativnih industrij, želi si tudi gledališkega centra za Bežigradom, minipleksa mestnega kina ter muzeja lutk. Pri športu in rekreaciji bo občina v prihodnjih dveh letih, če bo Janković seveda izvoljen, poskrbela za prenovo kopališč Kolezija in Ilirija, atletskega stadiona Športnega parka Ljubljana ŽAK in Plečnikovega stadiona, sodelovala bo pri gradnji nacionalnega gimnastičnega centra Pegan-Petkovšek ter zgradila novo športno dvorano Partizan v Trnovem. Poskrbela bi tudi za boljši socialni standard Ljubljančanov s preurejanjem stanovanj po meri starejših, prenovo zdravstvenih domov za Bežigradom in v Črnučh ter sistemskim delovanjem hiše Hospic.

Načrti za četrtne skupnosti

Med večje zasebne projekte, pomembne za razvoj prestolnice, Janković v programu prišteva Potniški center Ljubljana, operno in koncertno hišo Kolizej, Šumi in pa Severna vrata. »Pomembni državni projekti, ki jih bo mesto podpiralo pri uresničevanju«, še piše v programu, so gradnja univerzitetnega kampusa na Vojkovi cesti in umetniških akademij, ureditev negovalne bolnišnice, nova sodna palača na Masarykovi, začetek gradnje centra državne uprave Bežigrajski dvor, gradnja Narodne univerzitetne knjižnice II ter posodobitev železniške povezave Ljubljana–Kranj–Jesenice, z navezavo na letališče Jožeta Pučnika.

Janković bi poskrbel tudi za vseh sedemnajst četrtnih skupnosti. Na Viču bi uredil Cesto dveh cesarjev ter pločnik v Tomažičevi ulici, za Bežigradom bi med drugim poskrbel za vzdrževanje stopnic in ploščadi v Plavi laguni, v Sostrem pa za gradnjo kanalizacije v naseljih Podlipoglav, Sadinja vas, Sostro, Zadvor, Podmolnik, Češnjica, Zagradišče, Podgrad, Veliki Lipoglav, Besnica, Gabrje in Pance. Na Rudniku bi uredil kanalizacijo na celotnem območju četrtne skupnosti, v Jaršah Bratislavsko cesto skupaj s kolesarsko stezo v bližini tovarne Žito, v Mostah bi zgradil podzemno garažo pod ploščadjo tamkajšnje tržnice, v Šentvidu bi uredil staro Prušnikovo ulico, pod Šmarno goro, Rožnikom in v Polju pa center četrtne skupnosti. V Dravljah bi uredil Vodnikovo cesto v celoti, pod Golovcem parkirna mesta v soseski Štepansko naselje. V Črnučah bi zgradil zbirališča odpadkov, v Šiški novo Litostrojsko cesto, v četrtni skupnosti Posavje pa bi uredil rekreacijsko območje ob Savi.