Anketa Dela: Padec Virantove liste

Po tednu dni je delež Virantove liste več kot pol manjši, pridobiva pa le skupina neopredeljenih.

Objavljeno
18. november 2011 19.47
Posodobljeno
19. november 2011 05.00
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Lista Gregorja Viranta je ta teden v Delovi anketi padla globoko navzdol. A se zaradi tega konkurenčnim strankam njihov delež skoraj ni povečal.

Prejšnji teden vodilna Virantova lista je svoj delež več kot za polovico znižala in je z 8,6 odstotka glasov zdaj tretja. Precej že zaostaja za drugouvrščeno listo Zorana Jankovića, ki ima 15,3 odstotka glasov. Prva pa je SDS z 18,1 odstotka glasov. Precej se je povečal le delež neopredeljenih. Prejšnji teden je z ne vem odgovorilo 20,4 odstotka vprašanih, tokrat jih je 31,1 odstotka.

Virantov padec se konkurentom ni obrestoval

Podpora Državljanski listi Gregorja Viranta se je po aferi z njegovimi prihodki, ki je izbruhnila konec prejšnjega tedna, precej zmanjšala. Še prejšnji teden vodilna stranka je tokrat daleč za konkurentoma, Janševo SDS in Jankovićevo Pozitivno Slovenijo.

Če bi bile volitve ta teden, bi na njih zmagala SDS, kaže Delova anketa, opravljena v treh dneh od prejšnjega torka do četrtka. Z ne zelo velikim zaostankom bi bila na drugem mestu Lista Zorana Jankovića. Lista Gregorja Viranta pa bi bila tokrat sicer na tretjem mestu, a s precej manjšim deležem kot njena tekmeca.

Velike tri stranke (Janševa, Jankovićeva in Virantova), ki so v prvi pravi predvolilni anketi Dela prejšnji teden dobile precej podobne deleže glasov, so torej še vedno na vrhu, le njihov vrstni red se je spremenil. Predvsem je drastično padel delež za Virantovo listo, z 18,8 odstotka na 8,6 odstotka. A v nasprotju z nekaterimi drugimi anketami, opravljenimi v zadnjih dneh, se delež preostalih strank ni bistveno povečal.

Izbruh afere je Virantu očitno močno škodil. Prejšnja Delova anketa je bila končana tik pred izbruhom afere, tako da ta še ni vplivala na njen izid. Ankete nekaterih drugih agencij, opravljene v dneh takoj po izbruhu afere, so takoj pokazale velik padec Virantove liste, a so hkrati zaznale zvišanje priljubljenosti SDS, v manjši meri pa tudi Pahorjeve SD. Delova anketa, izvedena še nekaj dni pozneje, tega učinka ni več zaznala. Javnost se je po nekaj dneh premisleka, kot kaže, začela odzivati drugače. Deleži SDS, Jankovičeve liste in tudi SD se od prejšnje Delove ankete skoraj niso spremenili. Velik porast je zabeležil edino delež odgovorov »ne vem«. Tako so se vsi glasovi, ki jih je izgubila Lista Gregorja Viranta, preselili med neopredeljene.

Poleg spopada za vrh, ki bo odločil o tem, katera bo vodilna stranka, pa poteka še en spopad – za spodnji rob oziroma za to, katera stranka se bo uvrstila v parlament. Ob velikem številu strank s sicer skromnim izidom, ki pa se giblje okoli parlamentarnega praga, je izid tega spopada še veliko teže napovedati. V primerjavi s prejšnjo anketo se je ta teden precej bolje izkazala SLS, medtem ko je podpora presenečenju prejšnjega tedna, stranki SMS – Zeleni Evrope, precej padla. Ti dve stranki sta (poleg Virantove) dosegli največjo spremembo v tednu dni, a je tudi ta skromna. SLS je pridobila 1,3-odstotne točke, SMS pa je 1,7-odstotne točke izgubila.

Neopredeljene anketirance so vprašal še, katera stranka jim je najbližja. Ko so te prišteli k zgornjim rezultatom, so sicer dobili nekoliko večje deleže, a razmerja med strankami in njihov vrstni red se niso spremenili.
Delo Stik, ki je izvedel anketo, je pripravil še izračun deležev samo med opredeljenimi anketiranci.

Ta izračun lahko pokaže, kakšen bi utegnil biti izid volitev, kjer pač štejejo samo opredeljeni volivci – tisti, ki pridejo na volišče in oddajo veljaven glas. Po tem izračunu bi se v parlament uvrstilo pet strank: SDS (28 odstotkov), Pozitivna Slovenija (24 odstotkov), Lista Gregorja Viranta (16 odstotkov), SD (9,8 odstotka) in Desus (4,6 odstotka). To so stranke, ki imajo več kot štiri odstotke glasov, kolikor znaša parlamentarni prag. Blizu praga sta še SLS (3,6 odstotka) in NSi (3,3 odstotka).