Vladni ukrepi režejo v proračune družin

Kaj vladni predlogi varčevalnih ukrepov pomenijo za navadne smrtnike in kje utegnejo biti ti prikrajšani.

Objavljeno
02. april 2012 10.35
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Če bodo vladni varčevalni ukrepi sprejeti v taki obliki, kot jih je vlada predlagala, utegnejo precej konkretno zarezati v proračune slovenskih družin in se dotakniti tako rekoč vsakega njihovega člana. Ukrepi lahko prizadenejo tako otroke kot odrasle in tudi starejšo generacijo.

Pod drobnogled smo vzeli petčlansko družino srednjega razreda, v kateri mama dela v javni upravi, oče je pravkar izgubil sicer solidno plačano službo, imata pa tri otroke – najstarejši hodi v osnovno šolo, mlajša dva še ne. Če bodo prihodki presegli 64 odstotkov povprečne neto plače na člana, niso več upravičeni do dodatka na veliko družino in do darila ob rojstvu otroka, za kar zdaj ne velja noben cenzus, temveč pripadajo vsem, ki imajo tri otroke ali več oziroma se jim rodi dojenček. Prav tako ne dobijo več otroškega dodatka, ki zdaj pripada vsaki družini, če njen prihodek ne presega 99 odstotkov povprečne plače. Ukinili bi 7. in 8. razred prejemnikov, tistim v 5. in 6. razredu pa bodo otroške dodatke zmanjšali za desetino.

Na slabšem pa ne bodo le zaradi manjše pomoči države, temveč tudi zaradi večjih izdatkov za vrtec. Poleg tega se odpravljajo subvencije mladim družinam za reševanje stanovanjskega problema.

Pogledali smo tudi, koliko bodo na slabšem stari starši. Vlada predlaga, da se nekaj več kot 210.000 upokojencem, ki imajo več kot 622 evrov pokojnine, ukine letni dodatek za rekreacijo, ki znaša 367 evrov; 204.186 upokojencem iz razreda med 414 in 622 evri bi ga znižali na 111 evrov, tisti z najnižjimi pokojninami bi ga dobivali še naprej. Selektivno bi za 10 do 20 odstotkov znižali dodatke pokojninam po 232. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki prav tako niso povezane z vplačanimi prispevki in so jih nekdanji vojaški uslužbenci, veterani vojne za Slovenijo, borci, spomeničarji, pridobili po različnih zakonih. »Za uravnotežen pristop«

Društva in organizacije, ki so dejavni na področju družinske politike, v svojih odzivih na vladna pogajalska izhodišča izražajo zavedanje o težkem položaju države, a hkrati opozarjajo, da bodo prav družine z otroki zaradi ukrepov najbolj prizadete. »Menimo, da ni dobro sprejemati ukrepe, ki ravno družinam z otroki življenjsko raven znižujejo bolj kot drugim,« je komentiral Tomaž Merše iz Družinske pobude. Če bi taki ukrepi veljali dlje časa, bi po njegovem mnenju zelo verjetno vplivali na rodnost. »Bi pa bilo težko ugotoviti njihov učinek, saj je to kompleksna stvar, na katero vpliva veliko dejavnikov,« je razmišljal Merše.