Koalicija jutri o novi pogodbi

Vodstvo DeSUS in izvršilni odbor DL bosta o predlogu predvidoma razpravljala v torek.

Objavljeno
05. januar 2014 17.34
DZ
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Koalicijski partnerji se bodo na ponedeljkovem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek predvidoma lotili osnutka koalicijske pogodbe in s tem povezanih odločitev. Koalicijo, ki načrtuje tudi združevanje nekaterih resornih področij, pa medtem obremenjujejo očitki dvema ministroma. Na tnalu sta Roman Jakič in Samo Omerzel, ki ga čaka interpelacija, poroča STA.

Osnutek prenovljene koalicijske pogodbe imajo za zdaj v rokah voditelji strank, poslanske skupine pa še ne in ga tako tudi ne komentirajo.

Vodstvo DeSUS bo o predlogu razpravljalo v torek popoldne. Tako predvidoma tudi izvršilni odbor DL. Prvak SD Igor Lukšič pa v ponedeljek pričakuje, kot pravi, dogovor o načinu priprave nove pogodbe.

DeSus: osnutek ni povsem v skladu s pričakovanji

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer že v četrtek povedal, da zlasti zaradi določb o pokojninah osnutek pogodbe ni povsem v skladu s pričakovanji DeSUS. Stranka vztraja pri zavezi, da ne bo nižanja pokojnin in posegov v regrese upokojencev, a te zaveze v predlogu za zdaj ni.

PS: uvedba univerzalnega temelnega dohodka

V izhodiščih pogodbe, ki jih je predstavil vodja poslancev PS Jani Möderndorfer, je nekaj pomembnih predlogov, za katere se zavzema PS, a za zdaj ni povsem jasno, kakšna so stališča drugih strank. Med drugim PS omenja uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Še najbolj pa se utegne zaplesti pri vprašanju upravičenosti ali neupravičenosti investicije Teš 6, ki ga želi PS dokončno razčistiti.

PS med izhodišči izpostavlja še spodbujanje razvoja novih ekonomskih modelov, priložnost za spremembo stanovanjskega trga pa vidi v neizkoriščenih stanovanjih, ki bodo s slabimi terjatvami preneseni na slabo banko.

Premierka Alenka Bratušek je kot prioritete nove pogodbe izpostavila sanacijo gospodarstva, zdravstveno reformo in skrb za mlade.

DL izpostavlja zavezo, da ne bodo več višali prispevkov in davkov ali uvajali novih, SD poudarja zavzemanje za ohranitev socialne države.

Uvedba ministrstva za razvoj?

Ob razpravi glede nove pogodbe pa je pričakovati, da se bodo partnerice v ponedeljek dotaknile tudi namere po združevanju nekaterih resornih področij. Erjavec je že potrdil, da razmišljajo o uvedbi ministrstva za razvoj, med drugim bi bilo po njegovem mnenju logično združiti infrastrukturno področje in področje okolja, v gospodarski resor bi bolj sodila energetika.

A je želja po vodenju energetike, ki sedaj sodi pod infrastrukturno ministrstvo, ki ga vodi DL, nekaj pretresov povzročila že ob oblikovanju koalicije.

Omerzel mora do petka odgovoriti na interpelacijo

Pozornost partnerjev je usmerjena v novo pogodbo o sodelovanju, vendar pa je pogovor o očitkih ter (ne)podpori ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu v prihodnjih tednih verjetno neizogiben. Minister mora glede na rok, ki mu ga je v skladu s poslovnikom DZ določil predsednik DZ Janko Veber, do petka odgovoriti na interpelacijo, ki sta jo 11. decembra vložili SDS in NSi, podpira jo tudi SLS.

Zaradi suma zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti pa se je v predkazenskem postopku znašel minister za obrambo Roman Jakič. Očitke je že zavrnil in zagotovil, da je deloval zakonito ter da bo odstopil, če pride do pravnomočne obtožnice.