Kdo bo nasledil ekipo Gorana Klemenčiča

Kandidaturo je za zdaj potrdil le Franc Pojbič. Predsednik Pahor si želi »suverenih osebnosti, ki niso nikomur nič dolžne«.

Objavljeno
05. januar 2014 19.13
Predsednik Borut Pahor je obiskal Komisijo za preprečevanje korupcije, kjer se je sestal z predsednikom Goranom Klemenčičem. Ljubljana, 30.julija, 2013.
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Danes bo znano, koliko zanimanja obstaja za vodenje protikorupcijske komisije po nepričakovanem odstopu njenega dosedanjega vodstva decembra lani. Opolnoči se namreč izteče rok za oddajo kandidatur za predsednika in dveh podpredsednikov KPK.

Naslednike Gorana Klemenčiča, Roka Praprotnika in Liljane Selinšek neposredno imenuje predsednik republike Borut Pahor. Pri tem izbira med kandidati, ki jih od vseh prijavljenih selekcionira posebna petčlanska izborna komisija. To sestavljata dve članici vladajoče koalicije; generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon in poslanka PS Melita Župevc, sicer predsednica mandatno-volilne komisije DZ, ter trije predstavniki stroke in civilne družbe. Sodni svet je za svojega predstavnika imenoval vrhovnega sodnika Janeza Vlaja, uradniški svet Polono Kovač z ljubljanske fakultete za upravo, nevladni sektor pa predsednico društva Integriteta in novinarko Radia Slovenija Simono Habič.

Imena kandidatov so zaradi zaupnosti osebnih podatkov načeloma tajna, je pa za Slovenske novice kandidaturo že v petek potrdil nekdanji član SDS in prejšnji direktor javne agencije za varnost prometa (AVP) Franc Pojbič. Kandidaturo je utemeljil z enajstimi različnimi uradniškimi ocenami, ki da ga kvalificirajo za razpisana delovna mesta. Pojbič zase pravi, da se je proti korupciji boril že kot direktor AVP, ko je opozarjal na nepravilnosti v šolah vožnje in pri tehničnih pregledih. Prav zaradi tega se je sicer novembra lani znašel v policijski preiskavi, saj naj bi bil prekoračil pristojnosti pri izvajanju neposrednega nadzora. Neuradno ga zato sumijo kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja.

Šest- oziroma petletni mandat

Predsednik KPK je imenovan za šest let, namestnika za leto manj, na svoje funkcije pa so lahko imenovani največ dvakrat zapored. Predsednik Pahor je v nedavnem pogovoru za Sobotno prilogo Dela dejal, da si želi na položaje imenovati »suverene osebnosti, ki niso nikomur nič dolžne, so dovolj izkušene in modre«, in namignil, da ga nabor morda ne bo prepričal. Če predsednik ne izbere nobenega izmed posredovanih kandidatov, se postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur ponovi. Če tudi ponovljeni postopek ni uspešen, se ponavlja toliko časa, dokler predsednik ne imenuje novega senata.