Iskanje ministrov še ni končano

Za zdaj je gotovo le, da bo nova ministrica za znanost Tamara Lah Turnšek, seveda, če bo ministre potrdil DZ.

Objavljeno
24. avgust 2011 21.10
Posodobljeno
25. avgust 2011 08.00
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Zamisel, da bi predsednik vlade v najkrajšem možnem času skupaj s kandidatom za predsednika državnega zbora Ljubom Germičem poslal v parlament paket ministrskih kandidatov, bodo v vladni koaliciji težko izpolnili. Med petimi ministrskimi mesti, ki so po odhodu Kresalove in Zaresa ostala prazna, je za zdaj jasno le, da je v kandidaturo že privolila direktorica nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek, ki spada v kvoto Socialnih demokratov. Jožef Školč, nesporni kandidat LDS za ministra za kulturo, se še pogaja. Z rebalansom proračuna bodo predvidoma tako sklestili delež za ta resor, da bi bil prihodnji minister – kot je opozarjala že Majda Širca – »grobar slovenske kulture«. Tako v SD še vedno omenjajo tudi poslanko Majdo Potrato.

Stranki LDS bi v novem razmerju sil v vladi pripadala tri ministrstva – poleg pravosodnega in kulturnega tudi gospodarsko. Ali bo LDS predlagala za ta resor poleg Tomaža Orešiča, do katerega je premier zadržan, še kakšnega drugega kandidata, ni znano. Je pa Jelko Kacin pred dnevi predlagal, naj ministrstvo za gospodarstvo prevzame kar najhujši kritik Katarine Kresal Blaž Kavčič. Ta je včeraj povedal, da še ni dobil nobene resne pobude. »Če jo bom prejel, bom o njej resno razmislil. Za zdaj pa je to čista teorija,« je še dodal.

Naši sogovorniki v vladi se strinjajo, da bo premier najlažje zapolnil prazna ministrska mesta s kandidati, ki so že zdaj politiki ali pa zaposleni v državni upravi. SD je predlagala poslanca Darjo Lavtižar Bebler in Janka Vebra, a je Beblerjeva ponudbo o sodelovanju v vladi odklonila. Vebra zdaj omenjajo kot morebitnega kandidata za novega notranjega ministra, vendar tudi ta resor še ostaja odprt. Še vedno je v igri možnost, da bi začasno ministrstvo za notranje zadeve vodil Patrick Vlačič, vendar je tudi Aleš Zalar včeraj potrdil, da bi bil pripravljen za tri mesece prevzeti še mesto ministra za notranje zadeve, če bi ga to prosil Pahor.

Največ težav ima Pahor, po naših podatkih z iskanjem kandidata za ministrstvo za javno upravo. Ministra bodo pričakala naporna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Imena morebitnih kandidatov za ta resor sploh niso znana, so pa tudi v SD potrdili, da med njimi ni Rada Bohinca. Mogoče je, da bi Pahor lahko prosil generalno sekretarko vlade Heleno Kamnar, da bi prevzela nasledstvo Irme Pavlinič Krebs. Kamnarjeva se je s sindikati skupaj z ministrico že pogajala med stavko javnega sektorja.

Skrajni rok, v katerem mora premier predlagati kandidate za nove ministre, je sredi septembra.