Anketa Dela: Afera poslanca Simčiča je razburila javnost

Anketiranci so nezadovoljni s Simčičem in Erjavcem, a ne pričakujejo, da bo kdaj kaj drugače.

Objavljeno
18. marec 2012 18.45
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Poslanec Desusa Ivan Simčič je sila razburil slovensko javnost, ko se je izkazalo, da je ponaredil srednješolsko spričevalo. Anketa Dela pa je tokrat poizvedovala še o odnosu do uvedbe tako imenovane socialne kapice, o ukinitvi dvojnih prazničnih dni in o akciji Očistimo Slovenijo.

Nezadovoljstvo s poslancem Simčičem je očitno zelo veliko. Kar 84,1 odstotka sodelujočih v anketi Dela meni, da bi zaradi afere s spričevalom moral odstopiti z mesta poslanca. Nasprotnega mnenja, da mu zaradi tega ni treba odstopiti, je bilo 9 odstotkov vprašanih.

A tega, da bo ravnal, kot bi po večinskem mnenju moral, javnost od Simčiča ne pričakuje. Na vprašanje, kako bo po njihovem ravnal poslanec Simčič, je le 7,2 odstotka vprašanih odgovorilo, da bo takoj odstopil. Nekateri, 38,6 odstotka vprašanih, še imajo upanje, da bo nekoč vendarle odstopil; da bo počakal do junija in odstopil takrat, s tem pa svoji stranki (Desus) omogočil, da se bo izognila nadomestnim volitvam. Največji delež vprašanih, 44,9 odstotka, pa je prepričanih, da sploh ne bo odstopil.

Afera s ponarejenim spričevalom poslanca Simčiča pa ni vrgla slabe luči samo na tega poslanca, ampak tudi na njegovo stranko in njenega predsednika Karla Erjavca, ki je kar se da odločno branil Simčiča. To Erjavčevo ravnanje je znatna večina anketiranih, 82,2 odstotka, ocenila kot neprimerno. Da je predsednik Desusa ravnal primerno, jih je menilo 13,8 odstotka.

Socialna kapica

Nadalje so anketirane spraševali še po njihovem mnenju o uvedbi tako imenovane socialne kapice. Gre za idejo, da bi bili socialni prispevki, ki jih dajemo iz plač, navzgor omejeni, tako kot so – za tiste, ki so do njih upravičeni – navzgor omejeni tudi tovrstni prejemki. »To je ukrep, ki bi razbremenil višje plače, vendar bi hkrati prinesel manj denarja v proračun,« so razložili anketirancem, ko so jih vprašali, ali podpirajo uvedbo socialne kapice.

Proti pričakovanjem je uvedba socialne kapice dobila kar nekaj podpore oziroma, drugače rečeno, ni bila deležna vsesplošnega nasprotovanja. Nepodpora je razmeroma majhna, manjša od polovice. Da ne podpirajo uvedbe socialne kapice, je odgovorilo 46 odstotkov vprašanih. Da jo podpirajo, jih je odgovorilo 34,5 odstotka.

Med slednjimi izstopajo zlasti mlajši anketiranci, stari 18–25 let (47 odstotkov jih podpira, 32 odstotkov ne podpira), anketiranci z višje- ali visokošolsko izobrazbo (43 odstotkov podpira, 41 odstotkov ne podpira) in potencialni volivci SDS (43 odstotkov podpira, 37 odstotkov ne podpira).

Dvojni praznični dnevi

Kot eden od varčevalnih ukrepov, ki naj bi pripomogel k večji produktivnosti v naši državi, se pojavlja tudi ideja, da bi ukinili drugi praznični dan ob novoletnih in prvomajskih praznikih. Torej da 2. januar in 2. maj ne bi bila več dela prosta dneva.

Anketa Dela je pokazala, da ta ideja v slovenski javnosti nima veliko podpore. Da jo podpirajo, je odgovorilo 27,6 odstotka anketiranih; znatna večina, 70,5 odstotka, pa je proti.

V največji meri ukrep podpirajo upokojenci (47 odstotkov da, 52 odstotkov ne) oziroma anketiranci, stari 66 let ali več (49 odstotkov da, 50 odstotkov ne), vendar očitno tudi ta skupina ukrepu ne daje večinske podpore.

Očistimo Slovenijo

Nazadnje še o vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo, ki se napoveduje za to soboto, 24. marca. Lani, ko je bila izvedena prvič, se je je udeležilo nepričakovano veliko državljanov. Tudi letos, kot kaže, ne bo dosti drugače.

Da se nameravajo udeležiti akcije, namreč zatrjuje dve tretjini, 65,2 odstotka anketiranih. Tretjina, 32,6 odstotka, pa jih pravi, da se je ne bodo udeležili.