Odločba o odstrelu 230 medvedov ostaja veljavna

Minister Brežan je premieru Golobu danes pojasnil argumente za sprejeto odločitev.
Fotografija: FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Odločba o odstrelu 230 medvedov, ki jo je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. aprila, ostaja veljavna, so sporočili z ministrstva. 

Predsednik vlade Robert Golob in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan sta se ob robu današnjega zasedanja državnega zbora srečala na temo pred kratkim izdanega dovoljenja za odvzem medvedov iz narave. Minister je premieru pojasnil argumente za sprejeto odločitev, ta pa jim je očitno prisluhnil.

Golob je še včeraj ministra Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe za odvzem divjih zveri iz narave. Menil je, da je treba znova preučiti, ali je predvideni odvzem zveri z odstrelom najbolj ustrezen.

Ministrstvo za naravne vire in prostor bo maja organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja zveri, so napovedali. Naknadno so pojasnili, da bodo na posvetu oziroma javni razpravi preučili »vse vidike odstrela medveda kot zavarovane vrste«. V takšno razpravo, so dodali, morajo biti poleg relevantnih institucij s tega področja vključene tudi organizacije civilne družbe.

Nevladne organizacije namreč že vrsto let opozarjajo na dileme, povezane z upravljanjem medveda v Sloveniji, med drugim na sporne prakse krmljenja medveda v bližini bivališč ter turističnega lova, se zavedajo na ministrstvu. »Gre torej za kompleksno problematiko, ki ni povezana zgolj z eno odločbo, temveč za tehtanje različnih argumentov in iskanje ustreznih rešitev v okviru dolgoročne strategije upravljanja z medvedom v Sloveniji,« so še zapisali. 

Preberite še:

Komentarji: