Idrijski policisti pomagali obvarovati 300 let staro hišo

Plaz je resno ogrozil idrijsko rudarsko hišo na Bazoviški ulici v Idriji, ki spada v kulturno dediščino Idrije, ter še dve sosednji stanovanjski hiši.
Fotografija: Hiša spada v kulturno dediščino Idrije. FOTO: policija
Odpri galerijo
Hiša spada v kulturno dediščino Idrije. FOTO: policija

V dobrem tednu, odkar so Slovenijo zajele katastrofalne poplave, se – poleg tistih grenkih zgodb – najdejo tudi dobre, spodbudne: o reševanju ljudi in imetja. Kot so sporočili s policije, so zemeljski plazovi, ki so se sprožili po poplavah, ogrozili več hiš in mest. Eden je resno ogrozil idrijsko rudarsko hišo na Bazoviški ulici v Idriji, ki spada v kulturno dediščino Idrije, ter še dve sosednji stanovanjski hiši.

image_alt
Številni kulturni objekti so poškodovani ali uničeni

»Zaradi neposredne nevarnosti za življenje in premoženje v obeh hišah sta bili na pobudo policistov Policijske postaje Idrija še isti dan iz ogroženih objektov evakuirani dve starejši občanki, ki sta noč preživeli na varnem pri sorodnikih. Ko so se vremenske razmere umirile, zemeljska plazina pa ni več ogrožala objektov, sta se obe stanovalki vrnili v svoji hiši. V vmesnem času so policisti nadzirali plazišče in izpraznjeni hiši pod njim, saj prazne hiše in nezavarovano premoženje predstavljajo priložnost za tatove.«

image_alt
Tudi konservatorji in restavratorji so že na terenu

Ena od občank se je včeraj policistom PP Idrija zahvalila za požrtvovalnost in poudarila, da se je poleg strahu za lastno življenje bala tudi za 300 let staro hišo, saj je že več generacij v lasti njene družine in ima zanjo veliko sentimentalno vrednost. Obe občanki sta poudarili, kako izjemno skrbni in profesionalni so bili policisti. Kot sta dejali, sta se zaradi njihovega hitrega ukrepanja v tistih stresnih in težkih trenutkih kljub nevarnosti zemeljskega plazu počutili zaščiteno in varno, dogodek pa jima je vlil neizmerno zaupanje v policijo.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: