Tragedija na Kozjanskem: pritekel za žrtvijo in jo ustrelil v čelo

Že kmalu se je razvedelo: zaradi ljubosumja je Ernest Podgoršek na najbolj surov način ubil mater dveh sinov.

Objavljeno
02. september 2011 19.53
Posodobljeno
02. september 2011 19.53
Lovro Kastelic
Lovro Kastelic

Celje - V Dobju pri Lesičnem, strnjeni vasici na Kozjanskem, se je včeraj okoli pol osmih zvečer zgodila krvava tragedija. Že kmalu se je razvedelo: zaradi ljubosumja je na najbolj surov način nekdo ubil mater dveh sinov.

Ernest Podgoršek je ubil Matildo Biderman. Enainpetdesetletni Podgoršek, po naravi eksploziven in prepirljiv človek, nekakšen pritepenec, kot smo izvedeli, je živel malo tu, malo tam.

Nekdanji delavec v betonarni si je kruh in posteljo prislužil z delom na kmetiji. Medtem se je spoprijateljil z Matildo Biderman, 47-letno Tilko, vdovo in materjo dveh sinov, 22-letnega Slavka in 24-letnega Matjaža.

Bila sta celo skupaj, ampak to je bila kratkotrajna zveza, so nam povedali vaščani. Povedali so tudi, da sta se večkrat nadvse žolčno sporekla, skregala, Ernest je grdo govoril o njej, jo zaničeval, poniževal, a tudi to očitno ni bilo dovolj, da se ne bi še naprej družila.

Tilkina sinova sta imela zato pred mesecem dni vsega dovolj in Ernestu prepovedala, da prihaja v hišo. Odtlej je prebival pri sosedu Jožetu Kotniku, kadar pa sta sinova odšla zdoma, se je spet pojavil pri Tilki, so vedeli povedati sosedje. Potem pa je počilo.

Starejši sin je bil zdoma, mlajši je moral iti delat v vinograd. Ko se je poslovil, se mu niti sanjalo ni, da je pravzaprav zadnjič videl mamo živo.

Kmalu zatem je namreč prihrumel razjarjeni Ernest in hotel s predelano puško soditi Tilki. Zaradi bolestnega ljubosumja in jeze, ker so ga nagnali iz hiše.

Ker mu ni odprla, je vdrl, Tilka je hotela po telefonu priklicati sinova, a je bilo prepozno. Ernest je prišel do nje in jo ustrelil v roko. Za hip se mu je Tilka izmuznila, stekla na dvorišče in klicala na pomoč. Vse to sta videla tudi edina očividca Martina in Sašo Grčar.

Videla sta tudi, kako je Ernest pritekel za njo, jo dohitel, silovito obrnil proti sebi, dvignil puško in jo ustrelil naravnost v čelo. Tilka je obležala, Ernest pa se je že kmalu zatem predal in poklical policijo. »Globoko obžalujem,« jim je dejal. »Ampak to sem storil le zaradi ljubezni ...«

Celjski policisti lani in predlani niso obravnavali nobenega umora ali uboja, letos pa je bila na tem koncu to že tretja tragedija.