Psi, ki niso sodelovali v bojih, bodo živeli

Sedem štirinožcev, ki so jih zasegli po umoru Tineta Resnika, čaka na nove lastnike.

Objavljeno
20. december 2011 17.34
Posodobljeno
21. december 2011 05.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija - Veterinarska uprava Republike Slovenije (Vurs) je pred dnevi sklenila, da sedem psov pasme ameriški staffordshirski terier, ki so bili v lasti in posesti prejšnji mesec na Tepah ubitega Tineta Resnika iz Litije, a niso sodelovali v pasjih bojih, ne bodo usmrtili.

Medtem pa policisti iz ljubljanske policijske uprave nadaljujejo zbiranje informacij o ljudeh, ki so se udeleževali pasjih bojev in stavili velike zneske denarja.

Na podlagi izdelanega strokovnega mnenja izvedencev so na Vursu ocenili, da sedem psov ni sodelovalo v bojih, je povedal Matjaž Emeršič z Vursa, zato so primerni za vrnitev v okolje.

Z odločbo je bilo vseh sedem dodeljenih zavetiščema v Horjulu in Trebnjem, v katerih so bili že doslej nastanjeni. Zavetišči jih bosta poskušali oddati v posvojitev novim lastnikom, a bodo ti morali izpolniti nekatere zahteve.

Na Vursu so še pojasnili, da niso prejeli pisne zahteve dedičev po pokojnem Tinetu Resniku za vrnitev kosmatincev in da strokovni svet za zaščito živali, ki je posvetovalno telo ministrstva za kmetijstvo, še ni obravnaval zahteve združenja slovenskih zavetišč za izločitev vodje Obalnega društva proti mučenju živali Andreje Bogataj Krivec iz strokovnega sveta za zaščito živali.

Omenjeno društvo je namreč 15. junija letos psičko z imenom Lady Hany oddalo v posvojitev E. V. iz Litije, a novega lastnika niso vpisali v centralni register, čeprav bi to morali storiti skladno z zakonom o veterinarskih merilih skladnosti.

Za povrhu je novi lastnik oddal psičko Resniku na Tepe, kjer je sodelovala v pasjih bojih. Zavetišče so zato oglobili.

Matjaž Emeršič je za Delo povedal, da ima Vurs zaradi nepravilnega vodenja evidenc izdanih več pravnomočnih sodb še za druga slovenska zavetišča - žal tudi zaradi neprimernega ravnanja z živalmi.

Če bodo v nadaljnjih postopkih ugotovili, da obalno zavetišče ravna z živalmi v nasprotju s predpisi, bodo sprožili ustrezne postopke v svetu za zaščito živali, katerega članica je tudi Bogataj Krivčeva.

Vodja horjulskega zavetišča Polona Samec je povedala, da se vseh sedem psov, ki jih ne bodo usmrtili, tudi če bodo nove lastnike iskali več let, lahko uspešno socializira. Od novih lastnikov pa bodo zahtevali dokaz znanja iz kinologije in pri njih doma preverili pogoje bivanja.

Hišna preiskava v okolici Domžal

Zaradi suma mučenja živali so policisti pred kratkim opravili hišno preiskavo pri 31-letnem Ž. A. iz Dragomlja pri Domžalah.

Po naših informacijah so policisti takoj po naročenem uboju Tineta Resnika na Tepah zasegli njegov dnevnik, v katerem je zelo natančno zapisoval podatke o lastnikih psov in potek pasjih bojev.

Poleg tega dragocenega pisnega materiala, v katerem se je znašel tudi zgoraj omenjeni Ž. A. z vzdevkom Žele, so policisti naleteli še na zajeten kupček slikovnega materiala v videotehniki, v katerem lastniki z borbenimi izrazi »ščuvajo svoje pse drug proti drugemu«.

Po naših informacijah imata Ž. A. in njegov oče iz Moravč skupaj dvanajst psov, ki proti steklini niso bili cepljeni dve leti ali več.

»Ob vsem tem se mi postavlja vprašanje, kateri veterinar je po pasjih bojih na Tepah oskrbel rane Resnikovim psom in kako je mogoče, da policisti za organizacijo pasjih bojev, ki so več let potekale na Tepah, niso vedeli ničesar,« se sprašuje naš vir in doda, da je partnerica Tineta Resnika S. Č. iz Litije prav Ž. A. iz Dragomlja želela podariti sedem psov, ki so zdaj v pasjih zavetiščih v Trebnjem in Horjulu.

Predkazenski postopek zaradi mučenja živali

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek je za Delo povedal, da policisti po umoru Tineta Resnika (mimogrede, ta primer so možje v modrem razvozlali v vsega treh dneh) zdaj vodijo predkazenski postopek zaradi kaznivega dejanja mučenja živali, o čemer policisti po trditvah Stojnška niso prejeli prijave ali bili obveščeni o sumu mučenja živali na Tepah.

Na vprašanje Dela, proti koliko osebam iz Litije vodijo predkazenski postopek in proti koliko ljudem iz drugih krajev, Stojnšek ni odgovoril, ker bi to lahko ogrozilo nadaljnjo preiskavo. Potrdil pa je, da je bilo v dosedanji preiskavi »zaseženo gradivo, na podlagi katerega zdaj potekajo policijske aktivnosti« in da bo o vseh ugotovitvah obveščeno tožilstvo.

Sedem psov, ki so sodelovali v pasjih bojih, so morali evtanazirati, ena psička je poginila v zavetišču, medtem ko veterinarska uprava ne bo usmrtila devetletnega Taysona (na fotografiji), njegove družice in petih mladičkov.