TVS 3 ali SOS

Bibliji je treba verjeti, televiziji, ki so jo scoprali potomci Adama in Eve, pa nikakor!

Objavljeno
30. april 2012 13.28
Boris Jež, Sobotna priloga
Boris Jež, Sobotna priloga

Bog si zagotovo ni bil izmislil televizije. Počel je marsikaj cirkuškega, hodil je po vodi, z eno ribo je nasitil ljudstvo in nasploh je bil inovativen in zabaven, toda televizije se gotovo ni bil domislil; če bi se jo, bi bilo to zagotovo zabeleženo v Bibliji.

Bibliji je treba verjeti, televiziji, ki so jo scoprali potomci Adama in Eve, pa nikakor! Poznamo film o Vegi, eni najbližjih zvezd, najsvetlejši v ozvezdju Oriona, od koder se je nekega lepega dne prebil signal, da tam vedo za nas. In celo ulovijo naš signal televizije. V dokaz so posredovali posnetke olimpijade '36 v Berlinu in Hitlerjev govor. Kaj hočemo, če se svetloba še tako napreza, ne zmore več kot 300 tisoč km/sek., berlinska olimpijada pa je bila prva s televizijskim prenosom. Do Vege je signal potoval nekaj desetletij, nazaj pa prav toliko.

Na Zemlji so bili zaradi tega nemiri, neonacisti pa so seveda bučno praznovali: Poglejte, le poglejte, naš Adolf se je zapisal v vse globine vesolja!

Ne vem, kako bo leta 2055, ko se bo z Vege vrnil signal TVS 3, to je tiste televizije, ki so se je domislili slovenski poslanci, da bi jih ljudstvo občudovalo, kako hodijo po vodi in kako uspevajo z eno samcato ribico nahraniti nacijo. Ker na Vegi verjetno ne razumejo slovensko, si bodo nedvomno signal TVS 3, ki se brezkončno ponavlja, tolmačili kot izjemno pomembno šifrirano sporočilo. Saj se tudi potapljajoča se ladja ne oglasi v eter le enkrat, ampak telegrafist neumorno pritiska tisti SOS (rešite naše duše!). No, TVS 3 je izrazito brezdušna, rekli bi svinjski meh.

Če smo nekdaj na kandelabrih premogli zvočnike, ki so prenašali državne proslave in »šibali« koračnice, smo zdaj v zgodovinski epohi TVS 3: brezkončna modrovanja ali blebetanja izbrancev ljudstva, ki se trudijo, da bi ljudstvu politiko dokončno priskutili. Niti ob sobotah, nedeljah in v prazničnih dneh nam ne dajo miru, kot da bi se Zemlja brez tega žlobudranja takoj zaustavila. Pogovor s predsednikom vlade, so denimo, ponovili vsaj dvajsetkrat, da o raznih »duhovitostih« iz poslanskih klopi niti ne govorimo. Bogseusmili.

Manjka samo še psihiatrični kotiček z nasveti, kako vse te količine sirotke spraviti po grlu. Seveda pa v Kolombanu premoremo tudi boljši recept: Vse te pomije odstraniti, jih nadomestiti z risankami za otroke in odrasle, predvsem pa z izobraževalnimi oddajami vseh vrst. Norvežani, bogata nacija, bi nam gotovo marsikaj brezplačno odstopili, da niti ne omenjamo BBC ali National Geografic. Priznajmo si, smo tretji svet, potrebujemo znanje in izobrazbo - česar se iz političnega cirkusa ne da dobiti; tam je že sleherno potrdilo o izobrazbi vprašljivo.

Bog bi se ob gledanju TVS 3 zamislil: Dobro, da v kozmološki red nisem uvrstil televizije! Včasih je modro, da kak svinjski meh preprosto izpustiš.

In če smo že pri pomisli o psihiatričnem kotičku za Slovence, ki so prisiljeni to reč gledati. Sigmund Freud, začetnik psihoanalize, je nekoč pripovedoval, kako je »izumil« današnji prihoterapevtov prostor ob kavču za pacientovim Vzglavjem. »Navado sem imel, da sem se ob nekaterih problemih svojih pacientov muzal, in nisem hotel, da to vidijo.«