TV namigi: Jaz sem Gilda, Fokstrot in Simfoniki in Big Band RTV Slovenija z gosti

V biografski glasbeni drami znamenito argentinsko pevko Gildo igra Natalia Oriero, v Fokstrotu o absurdnosti vojaške usmerjenosti Izraela in božično-novoletni koncert Simfonikov in Big Banda z dirigentom Patrikom Greblom.
Fotografija: Gilda, no me arrepiento de este amor - Jaz sem Gilda Foto Tvs
Odpri galerijo
Gilda, no me arrepiento de este amor - Jaz sem Gilda Foto Tvs

Sobota, 28. decembra

 


Jaz sem Gilda: TVS 2 ob 20.05


Vikendova ocena: 4 (od 5)

Gilda, no me arrepiento de este amor. Arg., 2016. Režija: Lorena Muñoz. Igrajo: Natalia Oreiro, Lautaro Delgado, Javier Drolas, Ángela Torres, Daniel Melingo. Bio. drama. 120 min.


Film o življenju in smrti Gilde, znamenite argentinske pevke. Gilda je pela glasbo posebne zvrsti, imenovane cumbia. V 90. letih prejšnjega stoletja je razburkala glasbeno sceno v Južni Ameriki. Rodila se je kot Miriam Alejandra Bianchi in je bila do 30. leta starosti vrtnarica in vzgojiteljica v vrtcu, potem pa je v šestih letih, vse do svoje tragične smrti, dosegla v glasbi vse, kar mnogim glasbenikom ne uspe v dolgoletni karieri.

Postala je kulturna glasbena ikona in za nekatere celo svetnica. Film odlikujeza odlična igra in spevni glas urugvajske igralke in pevke Natalie Oriero.


 

Fokstrot: TVS 1 22.10


Vikendova ocena: 5 (od 5)

Foxtrot. Koprod., 2017. Režija: Samuel Maoz. Igrajo: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Shira Haas, Eden Gamliel. Drama. 115 min.



Z beneško veliko nagrado žirije ovenčana zgodba, skozi katero režiser Maoz oriše absurd vojaške usmerjenosti današnjega Izraela.

Zakonca Michaela in Dafno nekega dne nepričakovo obiščejo predstavniki vojske. Sporočijo jima, da je njun sin Jonathan padel med opravljanjem vojaške dolžnosti. Po začetni pretresenosti začnejo Michaela jeziti preveč zagnano žalujoči sorodniki in pretirano prijazni vojaški birokrati, ki naj bi bili zakoncema v podporo. Medtem ko se Michaelova žena predaja omami, on počasi drsi v vrtinec jeze ...

 

Božično-novoletni koncert s Simfoniki RTV Slovenija: TVS 1 20.00


Slo., 2019. 105 min.

Tradicionalni božični koncert Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija z gosti Foto Arhiv Cd
Tradicionalni božični koncert Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija z gosti Foto Arhiv Cd


Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija sta pod vodstvom Patrika Grebla z vznesenimi, božično obarvanimi skladbami pričarala praznično razpoloženje. Na odru Gallusove dvorane so se jim z izborom najlepših melodij pridružili priljubljeni slovenski pevci.

Oto Pestner je nastopil s svojimi zimzelenimi uspešnicami v praznični preobleki; v zlato obdobje bluesa, jazza in soula pa ponesel glasbenik z dušo Raya Charlesa, Uroš Perić. Gostji sta bili med drugimi tudi kantavtorica, pevka in skladateljica Ditka ter Alenka Godec, ki je lani praznovala 30-letnico glasbenega ustvarjanja.

Komentarji: