TV namigi: Hitlerjev Hollywood, Podmornica U 571 in Noe

V dveh dokumentarcih o kinematografiji v nacističnem in fašističnem režimu, v dveh filmih pa o stari podmornici in še starejši barki.
Fotografija: Hitlerjev Hollywood Foto Tvs
Odpri galerijo
Hitlerjev Hollywood Foto Tvs

Ponedeljek, 30. decembra

 


Hitlerjev Hollywood in Cinecittà: TVS 2 ob 18.10 in 21.40


Hitlers Hollywood. Nem., 2017. Režija: Rüdiger Suchsland. Cinecittà – zgodba o seksu, mamilih in črnih srajcah. Cinecittà Babilonia. It., 2016. R: Marco Spagnoli. Dok. filma.

Na sporedu bosta dokumentarca o tem, kako so nacisti in fašisti film uporabili kot orodje svoje politične oblasti. Nacistični voditelji pod vodstvom ministra Göbbelsa so po zgledu Hollywooda razvijali nemško filmsko industrijo. To je film, ki nas uči, kako brati filme in njihova skrita sporočila.

Mussolinija so filmi še bolj zanimali zaradi ekonomskih in gospodarskih razlogov. Dokumentarec predstavi zgodbe zvezdnikov in zvezd, njihov odnos do politične oblasti, hkrati pa nas pouči o razvoju italijanske kinematografije od konca 30. let do konca vojne.



Podmornica U 571: Kanal Aob 21.35


Vikendova ocena: 4 (od 5)

U-571. ZDA, 2000. Režija: Jonathan Mostow. Igrajo: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi. Akc. film. 125 min.


U 571 - Podmornica U 571 Foto Pro Plus
U 571 - Podmornica U 571 Foto Pro Plus


Kapitan Mike Dahlgren poveljuje zastareli ameriški podmornici, ki je starejša od večine svoje posadke. Čeprav je plovilo precej poškodovano, je še vedno pravo smrtonosno orožje. Ekipo na krovu poleg Dahlgrena sestavlja še skupina mladih fantov, pred katerimi je nevarna misija. Z nemške podmornice morajo izmakniti strogo zaupno nacistično kodirno napravo. Ta bi zaveznikom pomagala zaustaviti napade smrtonosnih nemških podmornic. Vojaki morajo svojo nalogo opraviti v največji tajnosti, saj sovražnik ne sme ničesar posumiti.

Napet triler, ki ga krasita odlična fotografija in igra nadarjenega igralskega ansambla.
 


Noe: Kino ob 20.00


Vikendova ocena: 3 (od 5)

Noah. ZDA, 2014. Režija: Darren Aronofsky. Igrajo: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Emma Watson. Akc. film. 150 min.


Noah - Noe Foto Pro Plus
Noah - Noe Foto Pro Plus


Aronofskyjev pogled na starozavezno zgodbo o Noetu, ki je po božjih navodilih pred vesoljnim potopom rešil peščico ljudi in živalskih vrst, je za mnoge precej kontroverzen.

Zgodbi, ki je v Svetem pismu opisana sicer zelo kratko, je dodal atribute, kot sta negativec, ki ogroža barko, in neposlušni Noetov sin, ki na barko noče brez žene, predvsem pa je spremenil sporočilo zgodbe. V njej ne gre več za novo zavezo med ljudmi in Bogom, ampak za ekološki manifest, v katerem je človek bolj kot ne odvečen.

Komentarji: