Namigi prireditev: Heidi, Razbiti vrč in Slovenski oktet

V Celju klasična zgodba po romanu Johanne Spyri, v Ljubljani ena od najznamenitejših iger Heinricha von Kleista, v Brežicah pa legendarni pevski oktet.
Fotografija: Heidi Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Heidi Foto Uroš Hočevar

Ponedeljek, 30. decembra



ZA OTROKE
 

Heidi


Slovensko ljudsko gledališče Celje, ob 16. in 18. uri

Klasična zgodba za otroke Heidi po romanu Johanne Spyri in v režiji Ivane Djilas je zgodba o svobodi, ki jo lahko občutimo le v naravi, o sproščenosti, ki jo človek najde v povezanosti z naravo, o uporništvu, vztrajnosti in pogumu, ki so gonilo življenjskih sprememb.

Heidi je sirota in po smrti staršev živi s teto Dete. Ko teti ponudijo dobro plačano službo v mestu, odpelje Heidi k Dedu na planino. Skrivnostni Ded s samotarskim načinom življenja buri domišljijo vaščanov. Ded in Heidi se hitro navežeta, drug v drugem najdeta družino in ljubezen, po kateri sta hrepenela. Heidi se zaljubi v naravo, kjer se popolnoma osvobodi. Avtorica dramatizacije je Tatjana Doma, igrajo pa Živa Selan, Branko Završan, Barbara Medvešček, Urban Kuntarič, Mario Šelih in drugi.


PREDSTAVA
 

Heinrich Von Kleist: Razbiti vrč


SNG Drama, Veliki oder, Ljubljana, ob 19.30

Razbiti vrč Foto Peter Uhan
Razbiti vrč Foto Peter Uhan


Večplastna komedija Razbiti vrč (krstno uprizorjena leta 1808, objavljena 1811) je ena od najznamenitejših iger Heinricha von Kleista in obenem kánonsko delo nemške romantike. »Kleistov Razbiti vrč je nastal le nekoliko zatem, ko se je z Linhartovima veseloigrama rodilo naše sodobno gledališče. In tudi pri Razbitem vrču gre za razkrinkavanje nečednih erotičnih namenov moškega, ki ima družbeno moč. Vplivni in ugledni gospodje, ki si proti njihovi volji želijo telesne intimnosti s socialno nižje stoječimi lepimi mladimi dekleti, so bili svetu komedije namreč znani že davno pred škandali, ki so lani zatresli Hollywood,« je dejal prevajalec dela Andrej Rozman - Roza.

Režiser predstave je Vito Taufer, igrajo pa Branko Šturbej, Jurij Zrnec, Marko Mandić, Polona Juh, Maruša Majer, Bojan Emeršič/Valter Dragan, Timon Šturbej, Vanja Plut, Matija Rozman in Zvezdana Mlakar.


GLASBA
 

Slovenski oktet


Posavski muzej Brežice, ob 19. uri

Slovenski oktet Foto Arhiv Slovenski Oktet
Slovenski oktet Foto Arhiv Slovenski Oktet


Slovenski oktet, ki deluje od leta 1951, bo nastopil na 6. gala novoletnem koncertu v Brežicah. Glede na to, da sta nepogrešljiva »četrtinka« okteta posavska glasbenika Janko Volčanšek (od januarja 2002) in Rok Ferenčak (od septembra 2018), bo to skoraj domači koncert.

Repertoar okteta je širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov. Veliko jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi. V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo več kot 40 pevcev, zdaj poleg Volčanška in Ferenčaka sestavljajo oktet Andrej Oder, David Jagodic, Janez Triler, Jože Vidic, Darko Vidic in Matej Voje.

Komentarji: