Skupni projekt Mikija Manojlovića in Edwarda Cluga

Na relaciji Maribor–Sarajevo–Beograd so se začele vaje nove velike mednarodne koprodukcije Evropa danes po motivih Miroslava Krleže v adaptaciji in režiji Harisa Pašovića. Projekt nastaja v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Maribor, East West Centra Sarajevo in Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Objavljeno
25. januar 2011 11.24
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura
Miki Manojlović, velika zvezda balkanskega filma in gledališča, umetnik mednarodnega slovesa, je misel Miroslava Krleže, ki govori o nas in našem svetu, obudil v življenje, Edward Clug, umetniški direktor mariborskega baleta, ki ima prav tako zavidljivo evropsko koreografsko kariero, pa je ustvaril koreografijo in v predstavi tudi pleše. V projektu bo v živo igrala slovenska kultna avantgardna skupina Laibach, eni od regionalnih pionirjev neoklasičnih glasbenih stilov in inspiracija svetovno znanim skupinam. V predstavi bo pela tudi Mina Špiler, pevka popularne slovenske glasbene skupine Melodrom.

Dramaturginja predstave Dubravka Vrgoć je ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih, Haris Pašović pa eden vodilnih režiserjev v jugovzhodni Evropi in direktor East West Centra Sarajevo. Videodizajn za predstavo kreira slovenski oblikovalski par Neja & Aka v sodelovanju z videorežiserjem Sašom Podgorškom, ki snema dokumentarni film Making of Europe Today. Producenta predstave sta direktor SNG Maribor Danilo Rošker in Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra.

Predstava Evropa danes nastaja po istoimenskem Krleževem eseju. Napisal ga je v svojih štiridesetih, torej v zrelem ustvarjalnem obdobju, in v njem inteligentno, poučno in zabavno analiziral Evropo in evropsko idejo, zaradi česar je tekst še danes povsem aktualen. Premiera predstave bo 16. februarja v veliki dvorani SNG Maribor, sarajevska premiera je predvidena za junij, ko bo na sporedu festival East West , letos in prihodnje leto pa se bodo protagonisti podali na regionalno in evropsko turnejo.