Pred mega nedeljskim koncertom spomenik Gustavu Mahlerju

Pred največjim koncertom klasične glasbe bodo opoldne odkrili spomenik Gustavu Mahlerju kiparja Bojana Kunaverja.

Objavljeno
30. junij 2011 19.19
Posodobljeno
01. julij 2011 08.30
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura
Sloviti avstrijski skladatelj Gustav Mahler (1860–1911), ki je na začetku svoje glasbene poti deloval v Ljubljani, bo dobil trajno obeležje v središču prestolnice, natančneje, ob piceriji Ljubljanski dvor na Dvornem trgu s pogledom na Ljubljanico.

Sprehajalci po Stari Ljubljani so že opazili mogočen oder, ki bo v nedeljo ob 21. uri sprejel kar 1100 nastopajočih glasbenikov iz vse Slovenije in Zagreba na letošnjem največjem koncertu klasične glasbe na svetu. Skupaj bodo izvedli Mahlerjevo Osmo simfonijo Tisočev v Es-duru.

Mahler je bil v sezoni 1881/1882 kot dirigent angažiran v ljubljanskem Deželnem gledališču, s čimer je Ljubljano umestil med peščico srečnih krajev, v katerih je deloval stalno ali daljši čas (Kassel, Budimpešta, Praga, Leipzig, Hamburg, Dunaj, New York).

Akademski kipar Bojan Kunaver, sicer Mahlerjev občudovalec in avtor številnih njegovih spomenikov ter portretov, med drugim v avli Slovenske filharmonije in na hiši na Mestnem trgu, kjer je Mahler prebival, je oblikoval kip po zadnji skladateljevi kompoziciji Pesem o Zemlji. V bron ga je odlil livar Roman Kamšek. Spomenik bodo odkrili danes opoldne. Slavnostni govornik bo dirigent Uroš Lajovic, nagovor bo imel direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, odkril pa ga bo župan Zoran Janković.

Postavitev kipa Mahlerju zaokrožuje praznovanje skladateljevih obletnic rojstva in smrti (1860–1911), ki ju je Festival Ljubljana 
s Slovensko filharmonijo in RTV Slovenija v pretekli sezoni počastil s ciklom koncertov Premiki in ­zamiki.

Postavitev spomenika Gustavu Mahlerju hkrati pomeni napoved izjemnega kulturnega dogodka: slavnostnega začetka 59. ljubljanskega poletnega festivala, počastitve dvajsetletnice slovenske in hrvaške države ter javne predstavitve obnov­ljenega Kongresnega trga 
s štirimi etažami podzemnih garaž.

Pobuda za ta slavnostni dogodek je prišla ob srečanju hrvaškega predsednika dr. Iva Josipovića in slovenskega predsednika dr. Danila Türka lani na koncertu slavnega osetijskega dirigenta Valerija Gergijeva v Cankarjevem domu, ki je sprejel povabilo, da bi dvajsetletnico obeh držav počastili skupaj in proslavili najprej s koncertom v Ljubljani, naslednji dan (4. julija) pa v zagrebški Areni.

Gergijev je, potem ko je za nekaj dni premaknil nekatere druge obveznosti, povabilo sprejel in tako ga pričakujemo v nedeljo zvečer ob 21. uri na Kongresnem trgu kot dirigenta slavnostnega koncerta. V Ljubljano bo poleg hrvaškega predsednika dr. Iva Josipovića na posebno povabilo ljubljanskega župana prišlo še več županov bližnjih središč. Veliko bo gostov iz tujine, zlasti predstavnikov glasbenih festivalov iz mednarodnega združenja, ki mu predseduje Darko Brlek. Veliko bo tudi tujih poročevalcev iz Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Italije...

Festival Ljubljana je za slavnostni otvoritveni koncert 59. poletnega festivala angažiral dva simfonična orkestra: Slovensko in Zagrebško filharmonijo ter kar enaindvajset pevskih zborov iz Slovenije in ­Zagreba.

Direktor Festivala Ljubljana Darko­ Brlek je povedal, da so vseh 4200 vstopnic za sedeže na Kongresnem trgu že pred dnevi razprodali, včeraj pa so se dogovorili za razširitev avditorija s postavitvijo dodatnih sedežev (okrog tisoč po ceni od 9 do 49 evrov) še na del zelenice v parku Zvezda, saj je zanimanje za koncert v zadnjem tednu ogromno. Na trg bodo postavili še tri megaekrane (enega ob univerzi, dva pa v Zvezdi med parkom in platojem), za vse, ki bodo stali in dobro slišali, toda slabše videli na oder. Pričakujejo okrog dvanajst tisoč obiskovalcev. Več o Mahlerju v Ljubljani in Osmi simfoniji jutri 
v Sobotni prilogi.