59. ljubljanski poletni festival: rekorderski začetek in nadaljevanje

Slovesnost na Kongresnem trgu bo začela hrvaška himna, sledili bosta Zdravljica in Oda radost.

Objavljeno
01. julij 2011 21.16
Posodobljeno
02. julij 2011 16.00
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura
Slavni osetijski dirigent Valerij Gergijev bo jutri ob 21. uri odprl 59. ljubljanski poletni festival. Izvedeli smo, da ne bo dirigiral le Mahlerjeve Osme simfonije v Es-duru, imenovane Simfonija tisočev, ampak se bo slovesnost začela s hrvaško državno himno Lijepa naša domovino v počastitev prisotnosti hrvaškega predsednika dr. Iva Josipovića, sledila bo Zdravljica v počastitev prisotnosti slovenskega predsednika dr. Danila Türka, tretja pa bo Beethovnova oziroma Schillerjeva Oda radosti iz Devete simfonije – evropska himna.

Vse bodo izvedli ansambli – skupaj okrog 1100 glasbenikov. Koliko natančno jih bo, organizatorjem do potankosti še ni uspelo prešteti: dva združena simfonična orkestra iz 21 zborov, po trenutnih podatkih 885 pevcev in 190 orkestrašev, kar je najmanj 1083 ali več kot v Münchnu leta 1910, ko je bilo na odru 1030 glasbenikov. Ljubljanska je, po zdaj znanih podatkih, največja izvedba te simfonije v zgodovini! Za posebno poslastico je ob Mahlerjevem jubileju poskrbel filatelist Tomaž Zajc z izdajo posebne osebne znamke in s kuverto prvega dne z Mahlerjevim ljubljanskim spomenikom v komaj tristo izvodih, ki je takoj postala svetovna rariteta.

Na festivalu se v dobrih dveh mesecih obeta še nekaj pomembnih dogodkov. Že naslednji dan, v ponedeljek, ko bodo sicer vsi v nedeljo nastopajoči na Kongresnem trgu odšli v zagrebško Areno na ponovitev koncerta, bo v Križankah koncert kitarista Ala Di Meole z New World Sinfonia, pred tem pa bodo v Viteški dvorani Križank odprli fotografsko razstavo na temo lipicancev fotografinje Alenke Slavinac.

V torek bo koncert Simfoničnega okestra RTV Slovenija v Slovenski filharmoniji 
z dirigentom En Shaom in pianistom Leonelom Moralesom, v Križankah pa pričakujejo sloviti Beloruski državni plesni ansambel Koroški 
s tamkajšnjo folkloro. Omeniti velja tudi legendarni Béjart Ballet iz Lozane z baleti Kaj mi pripoveduje ljubezen (na Mahlerjevo glasbo), Ognjeni ptič (Stravinski) in Bolero (Ravel). 


V juliju pričakujemo sloviti milanski orkester Filarmonica della Scala z angleškim dirigentom Danielom Hardingom (Rossini, Puccini, Mascagni, Leoncavallo, Verdi, Dvořák) v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. V Križankah bo gostoval Tomaž Pandur s Somrakom bogov. 
V Slovenski filharmoniji bo nastopil ansambel The London Sound, deležni bomo tudi večera brazilske glasbe z našim starim znancem Gilbertom Gilom. Zanimiv bo tudi nastop Kitajskega filharmoničnega orkestra Hangdžov. Na festivalu bodo ponovno gostovali sloviti Ruski kozaki (v Križankah 28. julija, zatem še v Kostanjevici na Krki (29.) in Kranjski Gori (30.)).

Med prireditvami v avgustu naj omenimo štiri večere slovitega londonskega musicala Hair (Lasje) 
v Križankah (od 22. do 25.) ter baleta Onjegin v izvedbi Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga v Cankarjevem domu (29. avgusta) ter Don Kihot ali fantazije norca (30. avgusta). Za konec festivala prihaja na začetku septembra v goste operni ansambel iz Vilniusa. Prvi večer (5. septembra) bo orkester Litovske državne opere gostil svetovno znanega tenorista Josepha Callejo z Malte (partnerja Ane Netrebko v Metropolitanski operi v New Yorku). Sledila bo predstava Verdijevega Otella (6. septembra) in za konec še redko videna, po dunajski zasnovi pripravljena predstava Halévyjeve Judinje (sklepni večer festivala 7. julija).