Slavil Dober šef s Javierjem Bardemom, Pedro Almodóvar praznih rok

Komedija El buen patrón (Dober šef) je v soboto dobila šest kipcev, med drugim za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in glavno moško vlogo.
Fotografija: Igralca Javier Bardem in Blanca Portillo na podelitvi nagrad v Valencii FOTO: Lluis Gene/Afp Foto Lluis Gene Afp
Odpri galerijo
Igralca Javier Bardem in Blanca Portillo na podelitvi nagrad v Valencii FOTO: Lluis Gene/Afp Foto Lluis Gene Afp

Veliki zmagovalec letošnjih španskih filmskih nagrad goya, ki so jih včeraj podelili v Valencii, je komedija Fernanda Leóna de Aranoe El buen patrón (Dober šef). Satira o karizmatičnem in manipulativnem vodji tovarne industrijskih tehtnic v periferni Španiji je ob rekordnih 20 nominacijah v 17 kategorijah dobila šest kipcev, med drugim za najboljši film, režijo, izvirni scenarij in glavno moško vlogo.

Za 53-letnega Madridčana je bila to tretja nagrada goya za najboljšo režijo, pred tem je slavil s filmoma Barrio (Soseska) in Los lunes al sol (Ponedeljki v soncu), v katerem je osrednji lik – tako kot v Dobrem šefu – upodobil Javier Bardem. Mednarodno najbolj profiliran španski igralec je v soboto prejel šesto nagrado s podobo slikarja Francisca Goye, peto za glavno moško vlogo.

Z oskarjem nagrajeni Bardem se je ob tem zahvalil Leónu de Aranoi, ki mu je zaupal tako smešen in kompleksen lik s številnimi niansami. »Najina skupna potovanja so vedno navdihujoča in zabavna. Rad te imam,« je dejal 52-letni igralec. Nagrado je posvetil svoji ženi Penélope Cruz, ženski, ki jo, kakor je poudaril, ljubi, spoštuje in slavi iz dneva v dan, ob koncu govora pa se je poklonil tudi svoji nedavno preminuli materi, igralki Pilar Bardem.

Mnogi so pričakovali, da bo poleg Bardema goyo za vlogo v Vzporednih materah Pedra Almodóvarja dobila tudi Penélope Cruz, a je bil 22. celovečerec najbolj znanega španskega režiserja brez dobljene nagrade osmoljenec večera.

Igralke Aitana Sánchez-Gijón, Penélope Cruz in Milena Smit z režiserjem filma Vzporedni materi Pedrom Almodóvarjem. FOTO: Lluis Gene/Afp
Igralke Aitana Sánchez-Gijón, Penélope Cruz in Milena Smit z režiserjem filma Vzporedni materi Pedrom Almodóvarjem. FOTO: Lluis Gene/Afp

Goyo za glavno žensko vlogo je akademija namenila Blanci Portillo za upodobitev Maixabel Laso, vdove socialističnega politika Juana Maríe Jáureguija, ki ga je leta 2000 ubila baskovska teroristična organizacija Eta. Po štirih nominacijah je bil to sploh prvi kipec za eno najbolj cenjenih španskih igralk in madridsko muzo pokojnega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja.

Po podelitvi, ki je po pandemičnem premoru znova potekala pred občinstvom in bo najverjetneje hitro zdrsnila v pozabo, so zdaj vse oči uprte v oskarje. Med nominiranci za najprestižnejše filmske nagrade imajo Španci letos več orožij: poleg Penélope Cruz (Vzporedni materi) in Javierja Bardema (Being the Ricardos), šestega zakonskega para s sočasno nominacijo v zgodovini, še Alberta Iglesiasa za glasbo (Vzporedni materi) in Alberta Mielga za kratki animirani film The Windshield Wiper.

Preberite še:

Komentarji: