Umrla je Tea Petrin

Poslovila se je ekonomistka, političarka in veleposlanica.
Fotografija: Tea Petrin je bila ministrica za gospodarstvo v vladah Janeza Drnovška in Antona Ropa. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Tea Petrin je bila ministrica za gospodarstvo v vladah Janeza Drnovška in Antona Ropa. FOTO: Jure Eržen/Delo

Umrla je dr. Tea Petrin, so potrdili na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dr. Tea Petrin se je rodila 9. julija 1944 v Celju. Leta 1969 je diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Podiplomski študij je končala leta 1971 na Luisiana State University v New Orleansu, ZDA, in pridobila naziv magistrice ekonomskih znanosti. Leta 1981 je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani doktorirala iz ekonomskih znanosti, kmalu pridobila naziv docentke, leta 1993 pa je postala redna profesorica Univerze v Ljubljani. Ves čas je aktivno (kot predstojnica ali članica) delovala v različnih organih in delovnih telesih Ekonomske fakultete in Univerze v Ljubljani, kjer je ustvarjalno in konstruktivno sodelovala pri iskanju odgovorov na razvojne izzive obeh inštitucij.

Od novembra 2000 do aprila 2004 je bila ministrica za gospodarstvo v šesti in sedmi vladi Republike Slovenije. Nato je bila veleposlanica na Nizozemskem.

Sodelovala je s Svetovno banko za obnovo in razvoj pri oceni finančnega potenciala novega podjetništva v Sloveniji in pri pripravi predloga za ustanovitev Agencije za prestrukturiranje in razvoj Republike Slovenije ter Razvojnega fonda Republike Slovenije.

Na smrt Tee Petrin se je na twitterju odzval evropski poslanec in nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez. »Odšla je Tea Petrin. Bila je izjemna profesorica in ministrica v najzahtevnejših časih našega približevanja EU. Ostajamo hvaležni za njeno delo. Naj počiva v miru,« je zapisal.

Preberite še:

Komentarji: