Pred predsednikom pomembna kadrovska odločitev glede Banke Slovenije

Predsednik z vodji poslanskih skupin, za položaj v BS se potegujejo Primož Dolenc, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan. Kako se bo odločila koalicija?
Fotografija: Borut Pahor se bo jutri in v sredo posvetoval z vodji poslanskih skupin o predlaganih kandidatih za viceguvernerja Banke Slovenije. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Borut Pahor se bo jutri in v sredo posvetoval z vodji poslanskih skupin o predlaganih kandidatih za viceguvernerja Banke Slovenije. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Predsednik republike Borut Pahor se bo jutri in v sredo posvetoval z vodji poslanskih skupin o predlaganih kandidatih za viceguvernerja Banke Slovenije in predsednika računskega sodišča. Postopek teče normalno naprej, smo izvedeli v predsednikovem uradu.

Za visoki položaj člana sveta BS in viceguvernerja se sicer potegujejo Primož Dolenc, dosedanji viceguverner, ki mu je mandat potekel v začetku aprila, Miha Mihič iz Delavske hranilnice, uslužbenec Banke Slovenije Matjaž Noč in nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan. 

Za predsednika oziroma predsednico računskega sodišča so sicer prispele štiri kandidature in sicer so se prijavili Jana Ahčin, Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj. Obe funkciji imata sicer dolg mandat, ki precej presega štiriletni volilni cikel: mandat viceguvernerja namreč znaša šest, člana oziroma predsednika računskega sodišča pa kar devet let.

Kako se bo odločila koalicija?

Kot smo v Delu že poročali, naj bi sicer koalicija Roberta Goloba po naših informacijah predsednika obvestila, da nihče od prijavljenih kandidatov ne more računati na njeno podporo. V koaliciji naj bi zaradi spremenjenega razmerja političnih sil v državi po volitvah menda želeli ponovitve pozivov h kandidaturi, da bi s tem omogočili čim širši krog strokovnjakov – tako tistih, ki so se odzvali, kot tudi novih. Več bo verjetno znano že jutri popoldne, po posvetovanjih z največjimi parlamentarnimi strankami.

Pahor je sicer že ob prejetju kandidatur pred mesecem dni napovedal, da bo kandidata »predlagal v roku, ki bo omogočil, da bo o njem državni zbor v novi sestavi glasoval čim prej«.

Državni zbor sicer o kandidatu glasuje najkasneje 30 dni po prejetju predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina, torej 46 poslancev.

Preberite še:

Komentarji: