NLB s prevzemno ponudbo za avstrijski Addiko

NLB trenutno ni imetnica delnic Addika in namerava z objavo ponudbe v njem pridobiti znaten večinski delež.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Ponudbena cena v višini 20 evrov za delnico imetnikom delnic Addiko predstavlja zelo privlačno in redko priložnost za izstop iz lastništva ter prodajo delnic. Ponudbena cena vključuje premijo v višini 22,15 odstotka v primerjavi s tehtanim povprečjem borzne cene delnice zadnjih šestih mesecev v višini 16,37 evra.

Vključuje tudi premijo v višini 4,99 odstotka v primerjavi z zaključnim tečajem delnice na dan 15. maj 2024, zadnji trgovalni dan pred najavo NLB o objavi prevzemne ponudbe za Addiko, in premijo v višini 32,01 odstotka v primerjavi z zaključnim tečajem delnice v višini 15,15 evra na dan 22. marec 2024, torej zadnjim zaključnim tečajem delnice pred objavo namere delne ponudbe Agri Europe Cyprus Limited 25. marca 2024 za delnice Addika,« sporoča banka NLB.

NLB bi dodala hrvaški trg

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, pojasnjuje: »NLB pozitivno ocenjuje razvoj zmogljivosti Addiko Skupine, specializirane za poslovanje s prebivalstvom, malimi in srednje velikimi podjetji ter njen vse naprednejši digitalni model poslovanja. Verjamemo, da bi te zmogljivosti dopolnile univerzalen bančni model NLB in pospešile uresničevanje naših ambicij, ki smo jih pred kratkim razkrili v naši strategiji do leta 2030.

Addiko bi poleg tega, da bi NLB Skupini zagotovil večji obseg in zmogljivosti v štirih državah, v katerih smo prisotni (Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori), po prevzemu evra in vstopu v schengen našim domačim trgom dodala za nas izjemno pomemben trg sosednje Republike Hrvaške, največjega gospodarstva v naši domači regiji, mostu do vseh naših preostalih trgov in edinega, kjer NLB trenutno ni prisotna.«

Z delnicami Addiko Banka se sicer trguje na avstrijski borzi. V zadnjem obdobju se v njej krepi lastništvo AIK banke Miodraga Kostića in Alta banka Davorja Macure.

Komentarji: