Jub prodan avstralskemu Duluxu

Novi lastniki naj bi se zavezali k ohranjanju proizvodnje in razvoja v Dolu pri Ljubljani.
Fotografija: Jub naj bi postal središče avstralske družbe za njeno poslovanje v Evropi. Foto Arhiv podjetja Jub
Odpri galerijo
Jub naj bi postal središče avstralske družbe za njeno poslovanje v Evropi. Foto Arhiv podjetja Jub

Delničarji družbe Jub, premaznika iz Dola pri Ljubljani, so sprejeli ponudbo 5500 evra za delnico družbe, kolikor za prevzem ponuja avstralski Dulux, ki je sicer del japonske multinacionalke Nippon Paint Holdings, poročajo spletne Finance. Podpis pogodbe naj bi sledil danes zvečer, novi lastniki pa naj bi se zavezali k ohranjanju proizvodnje in razvoja v Dolu pri Ljubljani, ohranitvi blagovne znamke, Jub pa naj bi postal središče avstralske družbe za njeno poslovanje v Evropi.

image_alt
Slovenski lastniki prodajajo podjetja

Delničarji, ki bodo skupno deležni 191,3 milijona evrov kupnine, naj bi tako zavrnili za deset milijonov evrov višjo ponudbo nizozemske družbe Akzo Nobel, ki na takšne zaveze ni želela pristati. V finalnem izboru se je za družbo potegoval še izraelski Tambour, še poročajo Finance.

Skupina Jub je lani ustvarila rekordne rezultate, in sicer 115,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, od tega 70 odstotkov na tujih trgih, ter 10,8 milijona evrov čistega dobička. Ob koncu lanskega leta so imeli 775 zaposlenih. Poleg Slovenije ima podjetja še v enajstih drugih državah na Balkanu, v srednji Evropi in Rusiji.

Slovenska premazniška industrija tako še bolj prehaja v japonske roke. Helios je namreč v lasti prav tako japonskega Kansai Painta. Nippon Paint prav tako kot Jub proizvaja premaze za notranje zidove in fasade pa tudi za avtomobile, plovila in tako dalje. Nippon Paint ima na področju premazov vodilni tržni delež na Japonskem, v Aziji, Avstraliji in Turčiji. Tudi Dulux je proizvajalec premazov. Nippon je to podjetje kupil za 3,8 milijarde dolarjev (3,3 milijarde evrov).

Več iz te teme:

Komentarji: