Mura tudi matematično na varnem, Aluminij se je utrdil na dnu

V zaključku 33. kola 1. SNL je Mura z domačo zmago s 3:1 proti Aluminiju tudi matematično potrdila obstanek med elito.
Fotografija: Za nogometaši Mure je težka sezona, veliko priložnost so zapravili v pokalu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Za nogometaši Mure je težka sezona, veliko priložnost so zapravili v pokalu. FOTO: Jože Suhadolnik

V zadnji tekmi 33. kola 1. SNL je Mura v domači Fazaneriji prišla do zmage proti Aluminiju s 3:1, s katero so si tudi matematično zagotovili obstanek v ligi, hkrati pa napredovali na šesto mesto lestvice.

Na drugi strani je Aluminij potreboval točke v boju za obstanek, a je ob dokaj anemični igri predvsem v prvem polčasu ostal praznih rok. S 27 točkami (28 jih imajo predzadnje Radomlje) ostaja na zadnjem mestu na lestvici, ki neposredno vodi v drugo ligo. Do konca sezone ga čakajo še domač obračun z Bravom, gostovanje pri Rogaški in domača tekma z Domžalami.

Mura bo v 34. kolu v nedeljo gostovala pri Olimpiji, Aluminij pa bo dan prej gostil Bravo.

Celje – Olimpija 1:0 (0:0)

Nogometaši Celja so v dobrem vzdušju na domači Areni Z'dežele pred okrog 6000 navijači opravili, kar so želeli, premagali Olimpijo na derbiju z 1:0 in potrdili drugi naslov slovenskih nogometnih prvakov v klubski zgodovini. 

V sončnem vremenu in na dobro pripravljeni zelenici sta Celje in Olimpija odigrala pravi derbi z veliko nervoze na obeh straneh, igra je večinoma tekla med obema kazenskima prostoroma, Olimpija pa je bolj odločno lovila zmago, ki bi jo še (vsaj teoretično) ohranila v boju za državni naslov. 

A Ljubljančani znova niso našli poti do mreže, mož odločitve je bil Jegor Prucev, ki je z lepim zadetkom z roba kazenskega prostora v 58. minuti odločil tekmo. Olimpija je krenila na vse ali nič, a Celje ni imelo večjih težav pri branjenju rezultata, lepo priložnost za Olimpijo je zapravil Admir Bristrić, ki mož na moža ni uspel premagati Matka Obradovića, ki je dobil priložnost v celjskih vratih.

Na zelenici v Celju se je iskrilo. Foto Blaž Samec
Na zelenici v Celju se je iskrilo. Foto Blaž Samec

Celje je tako dokončalo šampionsko pot do naslova, ki so jo tlakovali v jesenskem delu, v spomladanskem pa niso bili najbolj prepričljivi, a tudi Olimpija ni nizala zmag, tako da naslov resno nikoli ni bil pod vprašajem. Zdaj Celjane čakajo še zadnje tri tekme v tej sezoni, nato pa priprave na kvalifikacije za ligo prvakov, ki je glavni cilj te celjske zgodbe. 

Bravo – Radomlje 1:1 (1:1)

Martin Pečar je prvi zadel v uvodni tekmi 33. kola 1. SNL. FOTO: NK Bravo
Martin Pečar je prvi zadel v uvodni tekmi 33. kola 1. SNL. FOTO: NK Bravo
Nogometaši Brava Kostela in Kalcerja Radomelj so se v 33. kolu 1. SNL razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1). Medtem ko je Bravo na varnem četrtem mestu in brez možnosti za dvig po lestvici na prva tri mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, pa je bila tekma v Šiški pomembnejša za Radomljane. Ti bijejo boj za obstanek predvsem z Aluminijem.

Ljubljančani so imeli prvo lepšo priložnost v sedmi minuti, ko je z roba kazenskega prostora za malenkost zgrešil cilj Gašper Trdin. Povedli pa so v 11. minuti, ko je vratar Radomelj Emil Velić pred svojimi vrati predolgo držal žogo, to mu je odvzel Martin Pečar in jo poslal v prazno mrežo. Izbranci Darjana Slavica so še naprej kazali bore malo idej ob Bravovi trdni igri, v 32. minuti pa je vendarle malce zagrozil Dejan Vokić, je neoviran z glavo žogo poslal mimo vrat. Isti igralec je v 38. minuti sprožil še s prostega strela s 17 metrov in pogumnejšo igro kronal za lepim zadetkom za 1:1.

V drugem delu je v 51. minuti Matej Poplatnik prišel v ugoden položaj za strel z 12 metrov, vendar je žogo poslal čez gol gostov, so pa Šiškarji so v 55. minuti s prekrškom Radomljanom spet ponudili prosti strel v bližini kazenskega prostora, Madžid Šošić pa je s slabih 20 metrov žogo poslal malo mimo vrat. V 76. minuti je Velić s pravočasnim posredovanjem preprečil nov strel Poplatniku, zatem so imeli nekaj polpriložnosti tudi Radomljani, a bili nenatančni.

Domžale – Maribor 1:1 (0:1)

Domžale in Maribor pa sta se razšla z neodločenim izidom 1:1 (0:1). Maribor je v Domžale prišel z nizom 11 tekem brez poraza in bil v vlogi favorita proti ekipi Mateja Podlogarja, ki pa si je samozavest dvignila s slavjem v Celju v prejšnjem kolu. Štajerci so v prvem polčasu upravičili vlogo favorita, dosegli so sicer zgolj zadetek, lahko pa bi jih precej več.

Arnel Jakupović je dosegel gol, a to je bilo premalo za zmago Maribora. FOTO: Miloš Vujinović
Arnel Jakupović je dosegel gol, a to je bilo premalo za zmago Maribora. FOTO: Miloš Vujinović

V drugem pa so številne neizkoriščene priložnosti gostov kaznovali domači z izenačujočim zadetkom ter osvojili točko, ki jim je tudi teoretično zagotovila obstanek v ligi. Maribor je prvi na tekmi resneje zagrozil, s prostega strela je v 15. minuti za malenkost zgrešil Josip Iličić. V 23. minuti so vse odločnejši gosti znova zagrozili, ko je z 20 metrov močno pod prečko meril Hilal Soudani, Lovro Štubljar pa je žogo odbil čez gol. Domžalčani, ki med drugimi niso mogli računati na v zadnjem času »vročega« Jošta Piška, niso resno ogrozili Ažbeta Juga, je moral pa v 34. minuti spet posredovati Štubljar po strelu Arnela Jakupovića v kazenskem prostoru.

Prvi strelec 1. SNL Jakupović pa je svoj 17. gol sezone dosegel v 38. minuti, ko je s strelom z glavo unovčil podajo Jana Repasa z desne strani za zasluženo vodstvo vijoličnih. V 42. minuti bi Jakupović lahko dosegel nov zadetek, vendar je iz bližine zgrešil s strelom z glavo. Tik pred koncem polčasa pa je zadel še Soudani, a bil v prepovedanem položaju.

V drugem polčasu je v 67. minuti Soudani zapravil novo priložnost za goste, v 73. in 74. pa še Iličić. Po vseh zapravljenih gostujočih priložnostih v drugem polčasu pa so v 79. minuti po kotu Domžalčani izenačili, ko je z glavo po podaji Luke Topalovića zadel Tilen Klemenčič. Pijus Širvys je kmalu zatem spet zapravil mariborsko akcijo z malce premalo natančnim strelom z glavo, zgrešil je znova tudi Iličić, tako da je ostalo pri delitvi plena.

Izidi 33. kola

sobota:

Bravo Kostel – Kalcer Radomlje 1:1 (Pečar 11.; Vokić 38.)

Domžale – Maribor 1:1 (Klemenčič 79.; Jakupović 38.)

nedelja:

15.00 Celje – Olimpija 1:0 (Prucev 58.)

17.30 Rogaška – Koper 2:2 (Mijić 20., 49.; Petriško 45., Jurić 54.)

ponedeljek:

17.30 Mura – Aluminij 3:1 (Kurtović 17., Maroša 84., Kasalo 93.; Martić 76)

Komentarji: