Matej Mohorič kot blisk do prve letošnje zmage

Slovenski kolesarski as je z brezhibnim in neustrašnim spustom dobil 2. etapo dirke po Valencii.
Fotografija: Matej Mohorič je odlično začel novo sezono. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Matej Mohorič je odlično začel novo sezono. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Slovensko kolesarsko leto se je začelo odlično, Gal Glivar se je v dresu razvojne ekipe UAE Gen Z včeraj veselil končne zmage na nižjerangirani dirki Tour of Sharjah, danes je svojo prvo letošnjo zmago slavil še Matej Mohorič. Gorenjski član ekipe Bahrain Victorious je v velikem slogu dobil 2. etapo dirke po Valencii.

Na poti do prvega odmevnega uspeha v letu 2024 je Mohorič unovčil svoje najmočnejšo orožje – neustrašno in tehnično brezhibno vožnjo v spustu. Na vrh vzpona na Pla de Corrals je namreč v ospredju prikolesarila večja skupina, ko pa se je cesta prevesila navzdol, nihče ni mogel slediti 29-letniku iz Podblice pri Kranju.

Na zaviti cesti proti cilju v Valldigni si je prikolesaril okoli 200 metrov prednosti in jo s svojo izjemno močjo zadržal do konca. Tako je prvič letos zmagoslavno dvignil roke, sicer pa je bila to njegova 24. zmaga med profesionalci. Morda bo do konca petdnevne dirke po Valencii, na kateri se je povzpel na 2. mesto v skupni razvrstitvi, slavil še kakšno, sicer pa si je za glavni cilj prvega dela sezone postavil veliki klasični dirki, po Flandriji in Pariz–Roubaix.

Trener ga mora brzdati

»Vedno sem bil osredotočen na to etapo, saj mi zelo ustreza. Tudi včeraj bi lahko posegli po zmagi, a je glavnina ubežnike predaleč spustila naprej. Danes smo ostali brez dveh kolegov v ekipi, s katerima bi morali biti hitrejši na ravnini in nadzorovati potek dirke. Vseeno so pomagale druge ekipe, moja ekipa pa je opravila odlično delo in me popeljala v odličen položaj na vrhu vzpona. Na meni je bilo, da s spustom zaključim delo ekipe in se ji s tem zahvalim za podporo in zaupanje. Moral sem ostati zbran, čeprav sem bil hiter, nisem tvegal padca in se pripeljal sam do ciljne črte. Zame je to dirka, s katero se želim kar najbolje pripraviti na vrhunec sezone spomladanskih klasik. S trenerjem se večkrat šaliva, da me mora brzdati, saj veliko treniram in bi lahko prehitro prišel v pravo formo. Sem kolesar, ki nima veliko vzponov in padcev skozi sezono, raven forme celo leto vzdržujem kar dobro. Takšne priložnosti, kot je bila današnja, je treba izkoristiti. Leta namreč tečejo in nikoli ne veš, kdaj se redke priložnosti ponudijo," je po zmagi za STA povedal zgovorni Mohorič.

Results powered by FirstCycling.com

 

Preberite še:

Komentarji: