Za pol leta so se poslovili od trdnih tal (FOTO in VIDEO)

Proti mednarodni vesoljski postaji je poletela nova trojica astronavtov, med njimi Nemec Alexander Gerst.
Fotografija: Astronavtka ameriške vesoljske agencije Serena Aunon-Chancellor, ruski kozmonavt Sergej Prokopjev in Nemec Alexander Gerst. FOTO: Vyacheslav Oseledko/AFP
Odpri galerijo
Astronavtka ameriške vesoljske agencije Serena Aunon-Chancellor, ruski kozmonavt Sergej Prokopjev in Nemec Alexander Gerst. FOTO: Vyacheslav Oseledko/AFP

Bajkonur - Nemški astronavt Evropske vesoljske agencije (ESA) Alexander Gerst, za katerega je to drugi polet v vesolje, ruski kozmonavt Sergej Prokopjev in Američanka Serena Auñón-Chancellor so se z rusko raketo sojuz z vzletišča Bajkonur dvignili proti mednarodni vesoljski postaji (ISS). 



Ruska vesoljska agencija Roscosmos je pred poletom na instagramu objavila fotografije kazahstanskega vzletnega mesta, ki jih je z ISS posnel Oleg Artemjev:



Do postaje bo trojica prispela po dveh dneh, 8. junija, kjer jih že nestrpno pričakujejo kozmonavt Oleg Artemjev in astronavta Drew Feustel in Ricky Arnold

Ruska raketa s kapsulo sojuz MS-09. Kapsula bo do ISS prispela 8. junija. FOTO: Dmitri Lovetsky/AP
Ruska raketa s kapsulo sojuz MS-09. Kapsula bo do ISS prispela 8. junija. FOTO: Dmitri Lovetsky/AP


Javnost vsekakor upa, da bo Gerst, tako kot v prvem polletju, ki ga je preživel 400 kilometrov nad našimi glavami, znova veliko objavljal na družbenih omrežjih, saj se čudovitih fotografij našega planeta nikakor ni možno naveličati. 

Za pokušino nekaj posnetkov iz Gerstove prve misije:





Številni posnetki sicer tudi razkrivajo žalostno podobo, kako se je obličje Zemlje spremenilo zaradi podnebnih sprememb. To je Aralsko jezero, ki izginja:



No, bodo pa astronavti seveda tudi veliko delali, raziskovali bodo vpliv breztežnosti na človeško telo, v majhnem atomskem laboratoriju bodo preučevali lastnostni atomov pri zelo nizkih temperaturah ... Kot so dodali pri ESA, so ti eksperimenti namenjeni tako dobrobitu ljudem na Zemlji kot tudi pripravam na prihodnje misije v vesolje. 

Ekipa se bo predvidoma vrnila 13. decembra letos. Pred dnevi je Nasa postregla z VR posnetkom, kako je videti takšen sprejem v kazahstanski stepi. Dogajanje so posneli februarja letos: 

Komentarji: