Zaradi Jamnika iz SID odhaja Masten

Ekonomist Igor Masten je odstopil kot nadzornik SID banke. Razlog je morebitna kolizija interesov ob prihodu novega člana uprave.
Fotografija: Borut Jamnik (desno) in Žiga Debeljak, predsednik uprave SDH, sta dva pomembna igralca vplivnega omrežja, ki se vzpostavlja pod vlado Roberta Goloba. FOTO:Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Borut Jamnik (desno) in Žiga Debeljak, predsednik uprave SDH, sta dva pomembna igralca vplivnega omrežja, ki se vzpostavlja pod vlado Roberta Goloba. FOTO:Jože Suhadolnik

»Član nadzornega sveta dr. Igor Masten je res odstopil,« je za Delo potrdil Janez Tomšič, predsednik nadzornega sveta SID banke.

Razlog za Mastenov odstop je izogibanje potencialnemu nasprotju interesov. Njegova odstopna izjava pa stopi v veljavo z dnem nastopa mandata Boruta Jamnika, novega člana uprave SID banke, ki ga je nadzorni svet potrdil tik pred koncem minulega leta. Jamnik mora za nastop pridobiti dovoljenja regulatorja bančnega sistema.

image_alt
Borut Jamnik iz ozadja v ospredje

Igor Masten FOTO: Jure Eržen
Igor Masten FOTO: Jure Eržen
Po neuradnih informacijah se je Masten iz postopka Jamnikovega imenovanja izločil, ker naj bi že dlje časa svetoval Modri zavarovalnici.

Modro zavarovalnico je Borut Jamnik vodil vse od leta 2011, pred tem pa bil tri leta predsednik uprave Kapitalske družbe, je tudi dolgoletni predsednik Združenja članov nadzornih svetov in spletel vplivno omrežje, ki po nastopu vlade Roberta Goloba prevzema pomembne vzvode gospodarske moči. 

Odstop Mastena pomeni, da bi v nadzornem svetu manjkala že dva od sedemčlanskega nadzornega sveta, če finančni minister Klemen Boštjančič ne bo končno predlagal imenovanje novih. Kot smo pisali, je namreč že leta 2021 odstopil Sašo Polanec.

Ministrstvo za finance namreč ne dogovarja glede načrtov z nadzorniki SID banke - že lani septembra se je namreč iztekel rok za prijavo na poziv za člana nadzornega sveta banke.

Prispelo je 21 prijav, na finančnem ministrstvu pa v vsem tem času ne želijo odgovoriti na večkrat ponovljeno vprašanje, ali bodo zamenjali več nadzornikov ali pa nadzorni svet dopolnili z le manjkajočim članom.

Po naših zanesljivih informacijah se je v tem postopku v ožji krog prebil tudi Jamnikov dolgoletni sopotnik Gorazd Podbevšek, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, ki je pred dvema letoma na tem položaju nasledil Jamnika. Kaj bo s kandidaturo Toneta Ropa, nekdanjega predsednika vlade in ministra ni znano, kot smo pisali, je Ropa predlagalo gospodarsko ministrstvo.

Neuradno je slišati, da je pri skrbno načrtovani "operaciji" Jamnikovega prevzema vodenja SID banke, v igri za njenega nadzornika tudi Matej Golob Matzele, ki ga je nadzorni svet Modre zavarovalnice nedavno imenoval za predsednika uprave.

Golob Matzele bo vodenje zavarovalnice prevzel po pridobitvi dovoljenja Agencije za zavarovalni nadzor.

Preberite še:

Komentarji: