Umrl je dr. Ciril Kržišnik, nekdanji strokovni direktor Pediatrične klinike

Na ljubljanski Medicinski fakulteti je bil zaslužni profesor in dolgoletni predstojnik Katedre za pediatrijo.
Fotografija: Prof dr. Ciril Kržišnik je skoraj dve desetletji usmerjal strokovni razvoj pediatrije v celotni Sloveniji. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Prof dr. Ciril Kržišnik je skoraj dve desetletji usmerjal strokovni razvoj pediatrije v celotni Sloveniji. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Iztekla se je življenjska pot prof. dr. Cirila Kržišnika, sta sporočili Zdravniška zbornica Slovenije in Medicinska fakulteta, kjer je bil pred upokojitvijo zaslužni profesor in dolgoletni predstojnik Katedre za pediatrijo. Na fakulteti se bodo od njega poslovili z žalno slovesnostjo prihodnji ponedeljek, 13. maja.

Dr. Ciril Kržišnik je skoraj dve desetletji usmerjal strokovni razvoj pediatrije v celotni Sloveniji, so zapisali v zbornici. Bil je član razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo pri Ministrstvu za zdravje vse od leta 1988, v obdobju 1994–2002 pa tudi njegov predsednik. Pod njegovim vodstvom so bile sprejete pomembne smernice za stopenjsko obravnavo bolnih otrok, več kot desetletje je bil tudi nacionalni koordinator specializacije iz pediatrije.

Združenje za pediatrijo SZD mu je leta 2010 podelilo Derčevo priznanje za življenjsko delo na področju pediatrije. Leta 1993 je prevzel vodenje katedre za pediatrijo Medicinske fakultete v Ljubljani in jo vodil dobrih dvajset let.

Pod njegovim vodstvom se je število članov skoraj podvojilo, mnogi so dosegli znanstvene in akademske nazive, zaradi katerih se danes ta katedra uvršča med najbolj plodovite klinične katedre Medicinske fakultete v Ljubljani, še dodajajo v zbornici.

Bil je pobudnik strokovne revije Slovenska pediatrija in vsa leta skrbel za njeno redno izhajanje. Strokovno je vodil tudi vsakoletne Derčeve dneve. Za svoje pedagoško delo je leta 1999 prejel nagrado Društva za visokošolsko didaktiko in leta 2007 Lavričevo priznanje.

Na raziskovalnem področju je v uglednih tujih revijah objavil več kot 50 znanstvenih člankov z več kot tisoč citati.

Komentarji: