Janševe težke besede Veselinoviču, ki so se znašle na sodišču

V tokratnem pogovoru o tvitu, ki ga je Janša namenil nekdanjemu direktorju STA, in o tem, kako je prvak SDS 'zajahal' vprašanje upokojencev.
Fotografija: Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pred časom je politični funkcionar zapisal, da je “neverjetno za Evropsko unijo v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.” Gre za tvit iz maja 2021, ki se nanaša na nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča, in za očitek, ki ga je nanj naslovil takratni premier Janez Janša. Veselinovič je namreč tedanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška odpustil, šest mesecev pozneje pa je Meško po hudi bolezni umrl. 

Zaradi tega tvita se je v ponedeljek v Celju začela sodna obravnava, kjer Veselinovič v zasebni tožbi Janši očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve.

Kot je dejal Ali Žerdin, ima Veselinovič nekaj razlogov, da okarakterizira ta zapis kot hudo žaljivo obdolžitev. Zdaj bo sodna veja oblasti presojala, ali ima predsednik vlade tolikšno mero svobode govora, da nekomu očita sodelovanje pri umoru.

image_alt
Janez Janša zaradi tvita vnovič na zatožni klopi

Komplimenti Veselinoviču, da ni vzel tega za navadno žalitev, ki jih je bilo vsak dan veliko na to temo, pravi Janez Markeš, ampak je to postavil na oder in poiskal pravico na sodišču. V zdajšnjem družbenopolitičnem trenutku je to tudi opomnik, kam odhajamo, ko odhajamo nazaj v oblast, kakršno smo že videli, katere nevarnosti nam pretijo.

Če milejše rečemo, sovražni govor, kar je tudi tema obdelovanja v tem družbenem trenutku. Nastaja celo politično telo, ki se bo s tem ukvarjalo, ko je premier Robert Golob povabil Niko Kovač, da bi predsedovala temu telesu. Markeš pravi, da je to dober uvod v dogajanje na sodni obravnavi v Celju.

image_alt
Po prvem srečanju strateškega sveta: Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger

Prihodnost je berljiva kratkoročno na podlagi simptomov

Janša že dela kampanjo v času, ko ni še nikakršnih znakov, da bi bila vlada šibka. Vlada je v očeh državljanov nezadostna, pravi Markeš. Dejstvo pa je, dodaja, da je Janša s samim Pavlom Ruparjem izredno vešče in politično spretno, žal pokvarjeno in umazano, 'zajahal' vprašanje upokojencev, kar bo rezultiralo že v tretjem shodu. Pa obtoževanje direktorice 8. marca, da pretirava, ko je spet prijavila verbalni napad nekega obsedenca. 

image_alt
»Populistična, politično zlorabljena manifestacija v slogu Mussolinija«

Propagandni lok, ki ga delajo pri SDS, je izredno spreten, simptomatičen je s podpihovanjem teoretskega fenomena, ki ga je izvajal nacizem od leta 1933, s tako imenovano kritiko kulturnega marksizma. Na podlagi tega Markeš trdi, da odhajamo v neko že videno realnost, ki je vsakič lahko samo globlja, bolj nora, bolj usodna, bolj škodljiva demokraciji. Nikjer pa ne piše, da bo do nje prišlo. Vse bo odvisno od razumnosti trenutne vlade.

Preberite še:

Komentarji: