Na Ptujskem jezeru poginilo več kot 200 galebov in čiger

Sprehajalce pozivajo, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo.
Fotografija: Tudi pri poginulih pticah na Ptujskem jezeru so ugotovili visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Tudi pri poginulih pticah na Ptujskem jezeru so ugotovili visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1. FOTO: Tadej Regent/Delo

Na Ptujskem jezeru se je ta konec tedna zgodil množični pogin galebov in čiger, je sporočila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Skupno so pobrali z jezera več kot 200 galebov in čiger. Tudi v tem primeru so pri preiskanih pticah ugotovili visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1.

image_alt
Z novimi mutacijami se povečuje tveganje za ljudi

Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, so vse sprehajalce pozvali, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. Če opazijo poginjene vodne ptice, pa naj pokličejo številko 112.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo veljavna priporočila za vso Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, dostopna pa so na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

FOTO: Tadej Regent/Delo
FOTO: Tadej Regent/Delo

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu so še pozvali, naj takoj obvestijo svojega veterinarja, če pri živalih opazijo zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega in pojav kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki. Lahko se pojavijo tudi živčne motnje ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Preberite še:

Komentarji: