Minister dovolil odstrel 230 medvedov

Cilj je v prihodnjih letih zmanjšati številčnost medvedov z okoli 1100 na 800, kar je številka, ki naj bi omogočala obvladljivo sobivanje medveda in človeka.
Fotografija: Lansko pomlad je v Sloveniji živelo okoli 1100 medvedov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Lansko pomlad je v Sloveniji živelo okoli 1100 medvedov. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ministrstvo za naravne vire in prostor je izdalo odločbo z dovoljenjem za odstrel 230 rjavih medvedov v letošnjem letu. »Osnovni namen te premišljene in strokovno podprte odločitve je preprečitev resne škode ter zagotavljanje zdravja in varnosti ljudi,« je pojasnil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Kot je pojasnil, se s takšno regulacijo populacije v prihodnjih letih želijo približati številki 800 medvedov, ki je cilj za obvladljivo sobivanje medveda in človeka. Po zadnjih podatkih – oceni iz ekspertize, ki so jo pripravili na biotehniški fakulteti – je lani spomladi v Sloveniji živelo okoli 1100 medvedov.

Brežan je dodal, da so na ministrstvu temeljito preučili tudi druge možnosti za preprečevanje konfliktov, kot sta preselitev drugam v naravo ali zadrževanje v ujetništvu, vendar te zaradi številčnosti medvedov ne pridejo v poštev.

image_alt
Sodba spet obrnila usodo medvedov

Strokovni predlog za odstrel medvedov sta pripravila zavod za gozdove in zavod za varstvo narave, pri čemer sta upoštevala omenjeno ekspertizo oziroma strokovna izhodišča za upravljanje medveda, katere avtor je Klemen Jerina z biotehniške fakultete. V postopek izdaje odločbe je bilo vključenih 132 stranskih udeležencev.

Brežan je pojasnil, da bo odstrel medvedov dovoljen na natančno določenih območjih – 122 loviščih v upravljanju lovskih družin in loviščih s posebnim namenom, s katerimi upravlja zavod za gozdove. Razporejen bo tudi po masnih kategorijah, s čimer bo nadzorovan z vidika starostne in spolne strukture.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Jerina: pojavljanje medvedov v naseljih

posledica naraščanja številčnosti

Klemen Jerina je dodatno pojasnil, da bo odstrel usmerjen večinoma na mlajše medvede, s čimer želijo oponašati naravne vzroke smrtnosti. Poleg tega so mlajši medvedi najpogosteje udeleženi v konfliktih s človekom, zato se z njihovim odstrelom najbolj učinkovito doseže zmanjšanje teh.

Jerina je povedal, da je slovenska populacija medveda polno vitalna. Številčnost je v zadnjih desetletjih naraščala, gostote so med največjimi znanimi na svetu, prehodi čez mejo so odprti. Tako ohranjena populacija je nedvomno vrednota, prinaša pa tudi težave, od škod na premoženju do življenjsko nevarnih konfliktov.

Po njegovih besedah je bilo za preprečevanje konfliktov narejenega veliko, kljub temu pa določen tip konfliktov – pojavljanje medvedov v naseljih – vztrajno narašča, kar je posledica naraščanja številčnosti. »Medved je lahko nevaren tudi medvedu. Mlajši medvedi se umikajo s strnjenih gozdnih območij na območja bližje naseljem,« je ponazoril Jerina in dodal, da takšnih tipov konfliktov drugače kot z regulacijo gostot oziroma odstrelom ni mogoče uravnavati.

Za letošnje leto predvideni odstrel po besedah Jerine približuje številčnost populacije ciljni vrednosti 800 medvedov, ki je bila ocenjena na osnovi praga, po katerem konflikti začnejo hitreje naraščati. Prostorsko pa je odstrel prilagojen tako, da cilja na konfliktne medvede.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Ministrstvo prepričano o zakonitosti odločbe

Nacionalni in mednarodni predpisi za zavarovane vrste praviloma ne dopuščajo posega v populacije, vendar je v utemeljenih primerih regulacija populacije dopustna, je povedala Katarina Zeiler Groznik, v. d. direktorice direktorata na naravo na ministrstvu za naravne vire in prostor. Za to moramo biti izpolnjeni trije pogoji: da ni druge zadovoljive možnosti, da poseg ne škoduje ohranitvi vrste in da obstaja eden od razlogov, navedenih v nacionalni uredbi za zavarovane prostoživeče živalske vrste – preprečevanje resne škode, zagotavljanje zdravja in varnosti ljudi.

Odločba po njenih besedah izpolnjuje vse nacionalne in mednarodne predpise. Dodala je, da so jo prvič vročili elektronsko, kar pomeni, da lahko v njej navedeni upravljavci lovišč po potrditvi prejema odstrel začnejo izvajati.

Oba predstavnika ministrstva sta poudarila, da je rjavi medved pomemben del varstva biotske raznovrstnosti Slovenije, in da bodo še naprej izvajali ukrepe za njegovo varstvo. Prizadevali si bodo tudi za čim bolj učinkovit sistem odškodnin, promocijo zaščitnih ukrepov za varovanje premoženja in aktivnosti, ki prispevajo k visoki stopnji sobivanja med medvedom in človekom.

Lani izgubljenih 234 medvedov

Do lani je bil odstrel medvedov zadržan tri leta zapored, a se je do sodnega zadržanja vseeno izvajal. Lani je denimo umrlo (zaradi odstrela, povoza in drugih vzrokov smrtnosti) 234 medvedov, leto prej 148. Tožbo zoper izdano dovoljenje za odstrel je vložila organizacija Alpe Adria Green, a jo je upravno sodišče, ki je tudi lani odstrel najprej zadržalo, zavrnilo.

Sodišče je, kot so opozorili tudi na ministrstvu, ugotovilo, da brez odvzema iz narave z odstrelom 222 rjavih medvedov obstoji velika verjetnost, da bo prišlo do resne škode za javno varnost oz. varnost ljudi, in sicer zlasti zaradi pojavljanja medvedov v naseljih oziroma njihovi neposredni bližini, prav tako, da bi prišlo do resne škode na živini oz. drugih vrstah premoženja ter da ni druge zadovoljive možnosti. Odstrel, dovoljen z odločbo ministrstva, ob tem ne bo škodoval ohranitvi ugodnega stanja populacije rjavega medveda v Sloveniji.

Preberite še:

Komentarji: