Za Tanjo Fajon glasovalo 86-odstotkov delegatov

Na podpredsedniško mesto pa je bil izvoljen vodja poslanske skupine Jani Prednik, ki se letos ni odločil kandidirati proti Tanji Fajon.
Fotografija: Tanja Fajon: V stranki na SD ne bomo klonili zaradi tistih, ki v naši stranki namenoma delajo razkole in iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa stranko zapustijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Tanja Fajon: V stranki na SD ne bomo klonili zaradi tistih, ki v naši stranki namenoma delajo razkole in iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa stranko zapustijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Delegati SD ob koncu volilnega kongresa na Ptuju izvolili novo vodstvo. Po tem ko vodja poslanske skupine Jani Prednik kljub visoki podpori lokalnih odborov v evidentacijskem obdobju ni dal soglasja za kandidaturo za predsednika, je edina kandidatka ostala Tanja Fajon. Podprlo je jo 329 delegatov, glasovalo pa jih je 381, kar pomeni dobrih 86-odstotkov glasujočih.

Je pa Prednik danes na kongresu s podporo tretjine podpisov delegatov vložil kandidaturo za podpredsedniško mesto. »Za kandidaturo sem se naknadno odločil tudi zato, ker tekom postopka evidentiranja nisem bil evidentiran na mesto podpredsednika, ker me je večina članstva evidentirala za mesto predsednika stranke, je pojasnil Prednik. Prednik je bil na glasovanju gladko izvoljen za podpredsednika, drugo podpredsedniško v okviru moške kvote pa je pripadlo evropskemu poslancu Matjažu Nemcu. Za podpredsednici sta bili izvoljeni poslanka Meira Hot in Mija Javornik, ne pa pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Glavni tajnik SD je postal Klemen Žibert, ki bo na za stranko zelo pomembnem položaju zamenjal Dejana Levaniča.

Brglez zaostril kampanjo

Dopoldanski del 14. kongresa koalicijske stranke SD je minil v znamenju nagovora kandidata za predsednika republike Milana Brgleza. Po dosedanjih mirnejših, mestoma profesorskih nastopih, se je Brglez danes na Ptuju pokazal v precej bolj odločni luči, tako glede vsebine svoje kandidature kot glede odnosa do konkurentov v predsedniški tekmi. Zase trdi, da je neodvisen od interesov tranzicijskega kapitala. »Če ne veste, katera kandidatka je odvisna od njega, potem ne veste ničesar o politiki,« je Brglez prst usmeril v Natašo Pirc Musar, s katero se borita za uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev.

»Odločen sem, da grem do konca, na džone bo odgovoril z džoni,« je povedal Brglez, ki pričakuje večji angažma tako SD kot Gibanja Svoboda na terenu. Je pa se kandidat obeh vladnih strank zavezal, da po volitvah ne misli pozabiti, kdo je in od kje je prišel. Sicer pa bo predsednik, ki bo povezoval. Najprej je začel s povezovanjem na levem spektru politike, sedaj na sredini, namerava pa seči tudi na desno pri tematikah, kjer bo to politično mogoče.

Brglez je v govoru poskušal tudi mobilizirati svoje potencialne volivce z bolj ostro retoriko do predsedniškega kandidata SDS Anžeta Logarja: »Šel sem v tekmo za predsednika republike, ker ne smemo dopustiti mračnim silam, da se igrajo z našo usodo, usodo države in njeno prihodnostjo.«

Brglezov volilni program temelji na njegovih dosedanjih političnih izkušnjah, najbolj iz časa predsedovanja državnemu zboru, ko je še bil član SMC. Obljublja, da se bo ob kršitvah ustavnega reda vedno oglasil: »Ni ga takega, ki ga ne bom zaustavil, ne glede ali se piše Janša, Golob ali Fajon, mi je čisto vseeno.« Sicer pa je vlada Roberta Goloba po njegovo najbolj socialno demokratska v zgodovini Slovenije, prav tako koalicijska pogodba.

Tanja Fajon: V stranki na SD ne bomo klonili zaradi tistih, ki v naši stranki namenoma delajo razkole in iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa stranko zapustijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Tanja Fajon: V stranki na SD ne bomo klonili zaradi tistih, ki v naši stranki namenoma delajo razkole in iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa stranko zapustijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Politika odprtih vrat SD

Uvodni nagovor je pripadel predsednici stranke Tanj Fajon, ki je prepričana, da SD postaja močnejša. »Smo očitna sila družbenih sprememb,« je povedala vsem dvomljivcem, ki odpirajo vprašanje o identiteti SD, ki da se izgublja v koaliciji in v raznih kompromisih. »V stranki na SD ne bomo klonili zaradi tistih, ki v naši stranki namenoma delajo razkole in iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa stranko zapustijo,« je povedala Tanja Fajon, ki ocenjuje, da je SD danes pomembna sila družbenih sprememb. Prepričana je, da stranka postaja vse močnejša, zato se ne sme vrteti v iskanju lastnih napak, temveč se bolj zavedati tega, kar delajo dobro in pri tem vztrajati.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ob kongresu odmeva izjava predsednice SD Fajon, ki je v intervjuju za Delo povedala, da po tem ko je Gibanje Svoboda od SD prevzelo njihovega kandidata za mariborskega župana Vojska Flisa, pričakuje prestope tudi v nasprotno smer. »Predstavljam si, da bi se kak prestop lahko zgodil tudi v našo smer,« je povedala Fajon.

»Prestopi v politiki niso bili posebnost, tudi v SD so prišli poslanci iz drugih koalicijskih strank. Zakaj se ne bi kaj podobnega zgodilo tudi v prihodnje, ne izključujem te možnosti. Zagotovo te možnosti obstajajo. Tudi znotraj SD imamo politiko odprtih vrat,« je povedala predsednica SD.

Kongres politične stranke Socialni demokrati. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kongres politične stranke Socialni demokrati. FOTO: Jure Eržen/Delo

Preberite še:

Komentarji: