Šinko po »lepem« pogovoru: Odstopila ne bom, naj me razrešijo

SDS je napovedala interpelacijo ministrice za javno upravo. Naj bi bila pa na »odstrelu« Gibanja Svoboda kmetijska ministrica in minister za naravne vire.
Fotografija: »Tako je življenje,« je povedala Irena Šinko in na vprašanje, kdaj pričakuje predlog za njeno razrešitev, odgovorila, da sodeč po pogovoru čim prej. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
»Tako je življenje,« je povedala Irena Šinko in na vprašanje, kdaj pričakuje predlog za njeno razrešitev, odgovorila, da sodeč po pogovoru čim prej. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vse kaže, da se obeta več ministrskih menjav v ekipi Roberta Goloba. Kot smo napovedovali, je Golob za naslednika Danijela Bešiča Loredana izbral trenutno državno sekretarko Valentino Prevolnik Rupel. Predlog za njeno izvolitev za ministrico za zdravje je že poslal v državni zbor.

V vrhu Gibanja Svoboda pa naj bi po neuradnih informacijah padla tudi odločitev o menjavi kmetijske ministrice Irene Šinko in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. O njunem odhodu in Golobovem nezadovoljstvu se sicer ugiba že dlje časa. »O rekonstrukciji bodo govorili tisti, ki jo predlagajo, to je prvi med ministri,« je bil glede tega skop vodja poslancev Borut Sajovic.

Šinko je tudi za Delo potrdila, da je imela zjutraj »lep« pogovor z Golobom, ki ji je povedal, da se bosta razšla. Sama tega ni razumela kot pritisk naj odstopi, pač pa da jo bo državnemu zboru predlagal, naj jo razrešijo. O razlogih naj sama ne bi spraševala. »Tako je življenje,« je odvrnila in na vprašanje, kdaj pričakuje predlog za njeno razrešitev, odgovorila, da sodeč po pogovoru čim prej.

V Gibanju Svoboda zaenkrat še niso jasno odgovorili, ali bo Sanja Ajanović Hovink obstala, a razširile so se govorice, da naj bi raje videli menjavo kmetijske ministrice Irene Šinko in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. FOTO: Črt Piksi/Delo
V Gibanju Svoboda zaenkrat še niso jasno odgovorili, ali bo Sanja Ajanović Hovink obstala, a razširile so se govorice, da naj bi raje videli menjavo kmetijske ministrice Irene Šinko in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. FOTO: Črt Piksi/Delo

Na seznamu pomanjkljivosti v delu ministrice Šinko naj bi bili sicer med drugim neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zamere pa so se kuhale že dlje časa, predvsem zaradi neusklajenih pogledov s premierom.

Pritiski, naj odstopi, naj bi se po naših informacijah vršili tudi na Brežana, ki mu očitajo predvsem neučinkovitost in počasnost pri sanaciji posledic poplav. Na tem resorju naj bi si želeli nekoga bolj odločnega.

Nejasna pa je tudi usoda ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, zoper katero je SDS danes napovedala interpelacijo. »Pričakujemo sicer enak rezultat kot pri prejšnji desni roki PV Goloba ministru Loredanu,« je na omrežju X še zapisal Janša in tako jasno nakazal, da pričakuje njen odstop.

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da se bodo na interpelacijo odzvali, ko jo bodo prebrali, kar pa še prav gotovo ne bo danes, saj v SDS še niso znali napovedati, kdaj jo bodo vložili. Predvidoma do konca tedna. Konkretne vsebine tudi poslanec SDS Andrej Kosi v izjavi za javnost ni pojasnil, je pa navedel, da se bodo zagotovo dotaknili vseh očitkov v javnosti ter da tudi sicer ni bilo prav veliko narejenega na področju javne uprave.

Zadnji očitek je sicer vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic zavrnil, a je pojasnil, da od nje pričakujejo še dodatna pojasnila. Takrat bo po njegovem čas za odločitve. Kdaj bodo dobili kakšne informacije, pa zdaj težko reče.

Kot je znano, se ministrica za javno upravo zadnje dni sooča z očitki na račun visokih stroškov službene poti v New York in ugibanji o morebitnem posredovanju pri razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, kjer je sredstva po njenem posredovanju prejela tudi njena prijateljica.

image_alt
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik od zdaj breme svoji stranki

Minister je sicer razrešen, če za to glasuje vsaj 46 poslancev, kar pomeni, da bi takšno odločitev morali podpreti še vsaj dve poslanski skupni poleg SDS. Janez Cigler Kralj, vodja poslanske skupine NSi, je že nakazal, da se jim zdi interpelacija Sanje Ajanović Hovnik upravičena in da bi jo lahko podprli. O ostalih menjavah pa se ni želel izrekati.

Koalicijska pogodba sicer koalicijske stranke zavezuje, da ne smejo podpreti interpelacije, je pa vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec na to dejstvo pomenljivo odgovoril, da so ministri že pred tem tudi odstopali. Tudi oni sicer pričakujejo dodatna pojasnila ministrice in čimprejšnje ugotovitve pristojnih organov. O rekonstrukciji pa naj ne bi vedeli ničesar.

V SD zadev danes niso želeli komentirati.

 

Preberite še:

Komentarji: