Gneča za vrh SD

Posebna kandidacijska komisija bo danes pregledala vse evidentirane kandidate – bilo naj bi jih več kot sto.
Fotografija: »Stranki dajem priložnost, da razmisli,« komentira predsednica Tanja Fajon. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
»Stranki dajem priložnost, da razmisli,« komentira predsednica Tanja Fajon. FOTO: Jure Eržen

Tako kot Gibanje Svoboda se s kadrovskimi vprašanji po aferi zaradi nakupa stavbe na Litijski ukvarjajo v SD, kjer so se odločili za kolektivni odstop vodstva in volilni kongres.

Posebna kandidacijska komisija bo danes pregledala vse evidentirane kandidate – bilo naj bi jih več kot sto. A da bodo evidentirani tudi zares postali kandidati, morajo podati še soglasje. Tako bo šele v začetku prihodnjega tedna jasno, kdo vse se bo potegoval za nasledstvo Tanje Fajon.

Med tistimi, ki naj bi bili evidentirani za funkcijo predsednika, se sicer omenjajo vodja poslancev Jani Prednik, minister za kohezijo Aleksander Jevšek, ajdovski župan Tadej Beočanin, prav tako v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež in gospodarski minister Matjaž Han, ki sta že napovedala, da se za to funkcijo ne bosta potegovala. Neuradno naj ne bi dal soglasja h kandidaturi niti predsednik podmladka Luka Goršek. Da se posveča predvsem zaključku mandata in kandidaturi za evropskega poslanca, pa pravijo v krogu Milana Brgleza. Evidentirana je tudi pravosodna ministrica Andreja Katič, ki pravi, da to »trenutno ni med njenimi prioritetami«, je pa to iskanje sprejemljivih kandidatov za državna sekretarja na ministrstvu, saj je premier njen prvi predlog zavrnil.

Za zdaj poenotenja o favoritu za prihodnjega vodjo SD še ni, prav tako ne glede vprašanja, ali naj se stranka pred kongresom poenoti o enem kandidatu ali ne. »Stranki dajem priložnost, da razmisli,« komentira predsednica Tanja Fajon.

Preberite še:

Komentarji: