Botra punka se vrača v naše kraje

Po septembrskem koncertu skupine Editors bo na novem prizorišču ob nekdanji meji nastopila Patti Smith.
Fotografija: Leta 2015 je nastopila v ljubljanskih Križankah. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
Leta 2015 je nastopila v ljubljanskih Križankah. FOTO: Aleš Černivec/Delo

V okviru priprav na evropsko prestolnico kulture GO! 2025 bo nocoj na brezplačnem koncertu­ ob nekdanjem mejnem prehodu­ Rožna Dolina nastopila legendarna kantavtorica, botra punka Patti Smith. Dejala je, da komaj čaka, da bo nastopila v kulturni prestolnici.

»Ne morem si zamisliti boljšega imena za brezmejnost, kot je prav Rožna Dolina, ki združuje italijansko mesto Gorica in slovensko mesto Nova Gorica,« je povedala vsestranska umetnica in aktivistka, katere studijski prvenec Horses iz leta 1975, zmes poezije in glasbene spremljave, je pomembno vplival na razvoj punkovskih in rockovskih gibanj, ki so sledila.

»Prihod v pokrajino, kjer so Pasolini, Kosovel in Rilke pisali pesmi, je zame navdihujoč. Upam, da bom kmalu pisala poezijo in nastopala z vami. Se vidimo 5. oktobra! Gremo brezmejno, kako lep koncept … in Rožna Dolina, kar čutim vonj po sožitju,« je sklenila.

Leta 2015, ko je album Gloria, uvrščen na lestvice najboljših albumov vseh časov, praznoval štiridesetletnico, se je med jubilejno turnejo ustavila tudi v Ljubljani in navdušila občinstvo v Križankah. Štiri leta pozneje je nastopila v tržaškem gledališču Rossetti, kjer je v uvodu prebrala Kosovelovo pesem Majhen plašč, ki naj bi bila med njenimi najljubšimi.

Štirikrat je bila nominirana za grammyja in zlati globus. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Štirikrat je bila nominirana za grammyja in zlati globus. FOTO: Aleš Černivec/Delo

Organizatorji EZTS GO, Zenit ter občini Gorica in Nova Gorica so poudarili, da Patti Smith sodi med vodilne osebnosti na svetovni umetniški sceni. Kot glasbenica, vizualna umetnica in aktivistka se je zapisala v zgodovino rokenrola, njeno kariero je mogoče označiti z besedami, kot so (samo)volja, upornost, kljubovalnost, pravičnost in resnicoljubnost. Poleg Horses med njene večje uspehe štejejo album Easter s skladbo Because the Night, ki jo je napisala z Bruceom Springsteenom, in ­Dream of Life, na katerem najdemo skladbo People Have the Power – to je napisala s pokojnim možem Fredom Sonicom ­Smithom.

Poleg tega je bila Patti Smith štirikrat nominirana za grammyja in zlati globustevilna priznanja, med temi leta 2019 častni doktorat iz literarnih ved Univerze v Padovi. Leta 2010 je za knjigo spominov Pač mulca o prijateljstvu s fotografom Robertom Map­plethorpom prejela nacionalno knjižno nagrado. V slovenščino jo je za založbo Modrijan prevedel Jure Potokar (2011). Med njenimi odmevnimi knjigami sta tudi M Train in Devotion.

Kot predskupini Patti Smith bosta v Rožni Dolini nastopili zasedbi Overlaps iz Pordenona in Imset iz Domžal. Organizatorji so ju izmed sedemdesetih prijav izbrali na razpisu, na katerega so se lahko prijavili glasbeniki iz Slovenije in Furlanije - Julijske krajine. Na majski tiskovni konferenci je direktorica EZTS GO Romina Kocina izrazila pričakovanje, da bo ta epohalen. Na novem koncert­nem prizorišču so septembra že nastopili britanski indie rockerji Editors.

Komentarji: